Henter kommentarer

Europæisk inflation overrasker: Højere end ventet


Den europæiske inflation fortsætter med at falde og bevæger sig dermed tættere på målet om 2 pct. 

Således lander inflationen i eurozonen på 2,6 pct. for februar måned, hvor den i januar var på 2,8 pct. 

Det viser foreløbelige inflationstal, der er blevet sendt ud fredag. Tallet måler inflationen i februar sammenlignet med året før. 

Tallene lander over markedets forventninger. Før offentliggørelsen havde økonomerne nemlig forventet, at inflationen i eurozonen ville lande på 2,5 pct. 

Kerneinflationen - som er et tal for prisvæksten renset for volatile fødevare- og energipriser - lander på  3,1 pct. Det er også over markedets forventninger, da økonomerne før offentliggørelsen havde regnet med en kerneinflation på 2,9 pct. 

Investeringsstrateg i Saxo Bank, Oskar Barner Bernhardtsen påpeger, at inflationen lander »nogenlunde som ventet« og at hvis tendensen med faldende inflation fortsætter, så er målet om 2 pct. »lige om hjørnet«. 

»Antager vi, at den høje månedlige inflation fortsætter på 0,4 pct., vil vi stadig være i mål til marts, og falder den ned til tendensen på ca. 0,15 pct. vil vi til april have en årlig inflation i eurozonen på lige over 1 pct., altså et godt stykke under målet. Det bør bane vejen for den første rentesænkning fra ECB allerede før sommerferien,« skriver Oskar Barner Bernhardtsen i en kommentar. 

Han påpeger at det scenarie vil »være positivt for især europæiske aktier«, som Saxo Bank har et godt øje til lige nu. Han tror dog at rentesænkningen fra ECB kan komme allerede før sommerferien: 

»Det er ventet i markedet, at første rentesænkning kommer til juni, men vi ville ikke blive overrasket, hvis den første rentesænkning allerede kommer til april. Der er dog kun i markedet ventet 20 pct. sandsynlighed for dette lige nu,« påpeger Oskar Barner Bernhardtsen.