Henter kommentarer

Får du også penge tilbage i skat? Sådan får du mest ud af dem


Når danskerne slår øjnene op fredag, vil størstedelen have flere penge på kontoen. Det er nemlig dagen, hvor der tikker restskat ind for skatteåret 2023.

Men hvordan får man mest ud af pengene? Det har Euroinvestor spurgt privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen om, der her deler sine bedste råd.

Læs også: Danskerne køber voldsomt op i denne råvare: 'Vi oplever en kæmpe stigning lige nu'

De seneste år har budt på prisstigninger og markant højere renter og har det presset ens økonomi, kan den overskydende skat med fordel blive stående på kontoen.

»Har man en anstrengt privatøkonomi efter de seneste års prisstigninger og ikke mindst de markante rentestigninger, så kan beløbet i nogle familier falde meget tiltrængt, og vil være en mærkbar hjælp til at betale de faste udgifter, eller måske blive lagt til side til årets sommerferie,« siger privatøkonomen.

Skal pengene øremærkes til eksempelvis boligkøb, boligforbedringer eller en stor rejse inden for de kommende 2-3 år, kan det være en fordel at placere pengene på en opsparingskonto, hvor det er muligt at forhandle »en god rente hjem,« fortæller Camilla Schjølin Poulsen.

»Får man for eksempel 2 pct. i rente, vil 30.000 kr. give en renteindtægt efter skat på cirka 400 kr. årligt.«

Man kan også overveje at afdrage dyr gæld. De seneste år med høje renter har nemlig gjort det mærkbart dyrere at skylde penge væk.

Læs også: Ekspert slår fast: Din måde at køre bil kan være enormt indbringende - 'du sparer 20 procent'

»Jo dyrere gæld, jo mere tjener man på at nedbringe den. Fordelen er, at man med det samme får en reel og sikker besparelse, som forbedrer ens daglige økonomi,« siger Camilla Schjølin Poulsen, der har strikket et regnestykke sammen, der illustrerer, hvor meget afbetaling af gæld kan rykke.

Får man eksempelvis 30.000 kr. tilbage i skat og har en kassekredit med en rente på 12 pct., vil man spare cirka 2.400 kr. hvert år fremadrettet.

»Reelt svarer det til, at man indsætter pengene på en konto med en risikofri rente på 12 pct.,« siger privatøkonomen.

Selvom det altid er rart at få ekstra penge på kontoen, råder Camilla Schjølin Poulsen til, at man bevidst undgår at gå efter at få penge tilbage i skat.

Det skyldes blandt andet, at man selv har mulighed for at forrente pengene bedre, end de bliver hos Skat.

»Selvom man nu for første gang i mange år reelt får rente af beløbet, er den kun på 0,8 pct., så det kan man gøre bedre selv,« siger hun. 

Desuden skal man være opmærksom på, at det stadig er muligt at justere i tallene, så man potentielt kan få endnu flere penge tilbage i form af restskat. Inden 1. maj kan der rettes i indkomstårene 2020-2023.

Læs også: Ekspert: Du kan skære 40 procent af regningen

Læs også: Boligkøberne får mere at vælge imellem

Millionærklubben byder torsdag 25. april indenfor til Millionærklubben Eksklusiv. Denne gang zoomer Millionærklubben ind på nogle af verdens vækstøkonomier og undersøger, om investeringsmulighederne er værd at satse på eller nærmere lidt for risikable.

Debatten styres af Millionærklubbens faste vært, Bodil Johanne Gantzel, og panelet består af markedsdeltagere og analytikere, der til daglig arbejder med Emerging Markets- investeringer. Billetter kan købes her: https://www.euroinvestor.dk/nyheder/kommende-arrangementer