Farvel til 23 direktører og en formand i 2019


Der var ind- og udskiftninger på direktionsgangene hos en række danske børsnoterede selskaber i 2019.

Særligt på Esplanaden hos A.P. Møller-Mærsk var der hen mod slutningen af året udskiftninger på en række topposter, mens også selskaber som Pandora og Ambu i årets løb skiftede ud på ledende poster.

Her følger en række af årets udskiftninger på de danske direktionsgange:

Marts:

* Efter 12 år som topchef i DFDS annoncerede Niels Smedegaard i foråret, at han ved udgangen af april fratrådte sin stilling. Hans plan var at hellige sig bestyrelsesarbejde, og allerede i april blev Niels Smedegaard indstillet som bestyrelsesformand i luftfartsselskabet Norwegian.

April:

* Pandora tog hul på forårsmåneden med en øjeblikkelig fratrædelse at selskabets daværende driftsdirektør, Jeremy Schwartz, som på det tidspunkt havde siddet i stolen i blot otte måneder. Smykkeselskabet fik ellers sat ansigt på den fremtidige administrerende direktør midt i februar, efter at den post havde stået tom i seks måneder, da den tidligere direktør, Anders Colding Friis, blev fyret. Den nyudnævnte administrerende direktør, Alexander Lacik, skulle tiltræde inden for en overskuelig fremtid, oplyste Pandora, og det blev aftalt, at Jeremy Schwartz ville stå til rådighed for den nye direktør.

- Jeg har sympati for Jeremys beslutning vedrørende det overlap af kompetencer mellem ham og Alexander Lacik, sagde bestyrelsesformand Peder Tuborgh dengang.

Maj:

* Det kom som et lyn fra en klar himmel for investorerne, da Ambus bestyrelse udnævnte Juan-José Gonzalez til ny administrerende direktør og dermed sendte Lars Marcher ud af døren efter ti år i selskabet. Aktien reagerede umiddelbart med et markant dyk på nyheden, og på dagen smed Ambu næsten 9 mia. kr. i børsværdi. Lars Marcher udtalte senere, at fyringen var dramatisk, og at han selv var "surrealistisk chokeret" over at blive fyret på den måde.

* En mere kontrolleret overgang lignede det, da Vestas annoncerede, at topchef Anders Runevad den 1. august ville forlade jobbet som administrerende direktør efter seks år i stolen. Her blev det også annonceret, at Henrik Andersen ville efterfølge ham.

Juni:

* I årets første sommermåned meddelte Poul Steffensen bestyrelsen i Bostad om, at han agtede at fratræde sin stilling som administrerende direktør i selskabet senest ved årets udgang for i stedet at tiltræde et nyt job.

Juli:

* Nilfisk tog hul på måneden med en meddelelse om, at Karina Deacon ved årets udløb skifter jobbet som finansdirektør i Nilfisk ud med et lignende stilling hos DFDS.

* Fodboldklubben Brøndby IF sagde midt på sommeren farvel til administrerende direktør Jesper Jørgensen. Det skete i en større rokade, hvor Ole Palmå overtog som topchef, mens Carsten V. Jensen blev udnævnt som fodbolddirektør. Ebbe Sand forlod i samme ombæring klubben efter at have takket nej til tilbuddet om en anden sportslig stilling.

August:

* Novozymes meddelte på dagen for selskabets regnskab for andet kvartal, at selskabet finansdirektør gennem halvandet år stoppede af personlige årsager. Prisca Havranek-Kosicek fratrådte sin stilling med øjeblikkelig virkning. I oktober blev Prisca Havranek-Kosicek annonceret som ny finansdirektør hos Nilfisk.

*I slutningen af måneden annoncerede MT Højgaard, at koncerndirektør og medlem af koncernledelsen Jørgen Nicolajsen fratrådte sin stilling som led i tilpasningen af ledelsen til selskabets igangværende transformation. Det blev ikke det sidste exit på direktørgangen i MT Højgaard i 2019.

September:

* En større ledelsesrokade i Danske Bank betød i september, at finansdirektør Christian Baltzer forlod banken med omgående virkning. Han blev udnævnt til finansdirektør i 2018, men den nyligt tiltrådte administrerende direktør, Chris Vogelzang, vurderede, at banken i sin nuværende situation havde brug for tungere erfaring på nogle af de centrale poster.

- Selv om Christian er meget talentfuld, så har han ikke den erfaring, vi har brug for nu. Det har jeg snakket med Christian om, og vi går fra hinanden som venner, sagde Chris Vogelzang dengang.

* Som en konsekvens af en række ændringer i organisationen hos Maersk Drilling fratrådte driftsdirektør Angela Durkin først på efteråret sin stilling i selskabet.

Oktober:

* Bang & Olufsen udskiftede med umiddelbar virkning administrerende direktør Henrik Clausen med Kristian Teär i begyndelsen af oktober. Henrik Clausen havde på daværende tidspunkt været administrerende direktør siden juli 2016.

* I midten af måneden meddelte Novozymes, at det snart var slut for selskabets mangeårige administrerende direktør, Peder Holk. Efter 35 år i selskabet takker Peder Holk af i det nye år, når spanske Ester Baiget overtager røret. Fratrædelsen sker som følge af en aftale mellem topchefen og bestyrelsen, lød det. Peder Holks afgang blev annonceret i kølvandet på en svær periode for Novozymes, der i 2019 måtte nedjustere forventningerne tre gange.

November:

* A.P. Møller-Mærsk måtte sige farvel til driftsdirektør Søren Toft, der sagde sit job i Mærsk op til fordel for jobbet som administrerende direktør i det schweiziske containerrederi MSC. Senere på måneden måtte Mærsk på ny meddele, at en af koncernens topfigurer havde fået nyt job. Denne gang drejede det sig om finansdirektør Carolina Dybeck Happe, som mindre end et år efter sin tiltrædelse havde fået nyt job som finansdirektør hos General Electric.

* I slutningen af måneden annoncerede FLSmidth, at finansdirektør Lars Vestergaard med øjeblikkelig virkning forlod selskabet. Selskabet forklarede, at der var tale om en fælles beslutning, og at det rette tidspunkt for forandring var kommet.

* MT Højgaard fyrede i november administrerende direktør Anders Heine Jensen med øjeblikkelig virkning. Bestyrelsen forklarede beslutningen med, at man havde påbegyndt en grundig koncernstrategiproces og i den forbindelse vurderede, at der var brug for en anden profil.

* Steen Gede, der siden slutningen af februar havde været først konstitueret direktør og siden administrerende direktør i North Media, fratrådte stillingen som topchef med øjeblikkelig virkning efter aftale med bestyrelsen, som mente, at Lasse Wulff er den rette mand til at drive selskabet videre.

December:

*Chemometec tegnede sig for en af årets mere besynderlige direktørafgange, da en kortfattet og kryptisk meddelelse om ændringer på ledelsesgangen en fredag eftermiddag efterfulgt af en anmodning om, at handlen med selskabets aktie blev suspenderet, fik nogle aktionærer til at flygte ud af aktien. Bestyrelsen havde besluttet, at det ikke var "foreneligt med selskabets interesser" at have en topchef, der var bosat uden for Denmark. Daværende administrerende direktør, Michael Eising, har bopæl i Monaco. I stedet blev Steen Søndergaard udpeget til ny administrerende direktør fra januar 2020.

* Bryggeriet Harboes skiftede ved årets udgang kraftigt ud i ledelsen, da både administrerende direktør Karina Harboe Laursen, salgs- og marketingsdirektør Kirsten Ægidius og bestyrelsesformand Søren Stampe stoppede med øjeblikkelig virkning. Ifølge Harboes skyldtes ændringerne, at det ikke havde været muligt at nå til enighed om implementeringen af den fremtidige strategiske retning for bryggeriet.

* Kort inden juletid meddelte NKT, at selskabet til næste år må sige farvel til sin finansdirektør, Roland M. Andersen, der i stedet tiltræder jobbet som finansdirektør hos FLSmidth. Han tiltræder sit nye job senest 1. juli 2020.

* Ikke længe efter berettede Tivoli, at koncernens bestyrelse og administrerende direktør, Lars Liebst, er blevet enige om, at tiden nu er inde til et generationsskifte. Lars Liebst, der har været direktør for Tivoli siden 1996, fortsætter som administrerende direktør, indtil hans afløser er på plads.

/ritzau/FINANS