Henter kommentarer

Finanshus holder øje med meme-aktierne


En lang række meme-aktier er kollapset efter en vild optur. Nogle af dem kan stå over for et comeback, hvis de underliggende selskaber kan fremvise gode regnskabstal.

Sådan lyder vurderingen fra finanshuset Evercores ISI's strateg, Julian Emanuel, oplyser Bloomberg News. Meme-aktier dækker som begreb over selskaber, hvor efterspørgslen er markant, og hvor interessen synes at stamme fra heftig omtale på de sociale medier. Derimod er det for kritikerne at se ofte svært at forklare interessen for selskaberne ud fra virksomhedernes økonomiske præstationer.

En lang række af meme-aktierne ramte i 2021 en kurstop, inden aktiekurserne faldt markant tilbage. Spørgsmålet er nu ifølge Julian Emanuel, hvornår aktierne stabiliserer sig.

Når meme-aktiernes kurser i første omgang blev sendt mod månen, skyldtes det ikke mindst, at investorer var bange for at gå glip af den helt store aktiegevinst, lyder forklaringen.

»Meme-manien fik sin drivkraft fra det samme, der sendte tulipanpriserne op i 1640'erne, aktierne i South Sea Company i 1700-tallet, aktierne i 1920erne og dotcom-aktierne – god gammeldags FOMO,« udtaler kommentatoren Herb Greenberg, der har stiftet Empire Financial Research, Herb Greenberg.

Betegnelsen 'FOMO' kommer af det engelske 'Fear of missing out'.

I en bemærkning tilføjer han, at »når det kommer til børsmani, så tror vi altid, at det er anderledes denne gang. Spoiler alert: Det er det aldrig.«