Henter kommentarer

Finanstilsynet advarer mod det: Sådan undgår du at vække mistanke


Finanstilsynet holder øje med aktiehandler, der kan være markedsmanipulerende.

Den finansielle vagthund påpeger i en meddelelse torsdag, at den oplever et stigende antal sager, hvor investorer foretager mange små kurspåvirkende handler.

Det kan eksempelvis være handler for mindre end 100 kr., og hvor det fremstår, som om, at formålet med handlen alene er at flytte kursen på aktien.

Læs også: 3 konkrete råd til at undgå investeringsfejl

Små købsordre er ifølge tilsynet en indikation på, at investoren ikke køber for at øge en aktiebeholdning, men for at hæve kursen. Foretager man den slags handler, kan man risikere fængselsstraf for markedsmanipulation.

Men hvordan kan man undgå at vække mistanke? Finanstilsynet har forfattet to råd.

  • Undlad mange små kurspåvirkende handler
    Det er ikke muligt at sætte beløb på, hvad der udgør en meget lille transaktion, eller hvor mange handler, der udgør ”mange”. Det kommer bl.a. an på aktiens likviditet. Det væsentlige er, at transaktionerne ikke ”sminker” aktiekursen, så den fremstår kunstig.

Læs også: Lau Svenssen om dansk folkeaktie: Jeg begriber ikke, at danskerne er så optaget af den

  • Overvej at bruge limiterede ordrer
    Overvej at indlægge en limiteret ordre med en pris, der ikke vil ændre gældende markedskurs. Det kan du gøre i stedet for at indlægge en markedsordre eller en limiteret købsordre med en høj pris. På den måde vil handlen ikke påvirke kursen.

Læs også: Dansk kapitalforvalter holdt øje med aktien i flere år - nu har de slået til

Læs også: Børshus om aktiedarling: Kurspotentaile på 42 pct.