Henter kommentarer

Fokus på danske aktier: Det kan investorerne se frem til


Der er samlet se udsigt til en god regnskabssæson for de danske børsnoterede selskaber.

Det vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar mandag morgen. Han hæfter sig ved, at investorerne kan se frem til gode regnskaber, der er drevet af strukturelle faktorer samt udviklingen blandt de danske banker.

Indtjeningsfest hos danske logistikkæmper

Allerede nu står det klart, at tredje kvartalsregnskaberne bliver gode for blandt andre de to logistikselskaber DSV og Mærsk, vurderer Per Hansen. Han påpeger både DSV og Mærsk flere gange har opjusteret deres respektive forventninger på baggrunden af det kaos, der har været i forsyningskæden, som giver »tårnhøje« fragtrater.

Tre aktier sendt ned

Det er dog ikke i alle dele af det danske aktiemarked, at investorerne har haft grund til at juble, bemærker Per Hansen. Det drejer sig især om udviklingen hos ingrediensenkæmpen Chr. Hansen, høreapparatkoncernen GN Store Nord samt medicoselskabet Ambu, der alle har fået kurstæsk af investorerne.

»Chr. Hansen har aflagt endnu et let skuffende regnskab, som efterfølgende fik investorerne til at sende aktien yderligere ned. Høj prisfastsættelse, usikre udsigter og en moderat vækst er en udfordring.

GN Store Nord nedjusterede for et par uger siden. Lidt overraskende ikke på grund af Audio (divisionen, red.), men på grund af udfordringer i Hearing. Også her har der været kontant kursafregning fra investorerne.

Ambu er kommet med endnu en negativ præcisering, og aktien blev naturligt sendt kursbaglæns. En helt naturlig reaktion på grund af den ekstreme prisfastsættelse,« lyder det fra Per Hansen.

Danmarks grønne energikæmper

Fokus ligger et noget andet sted for investorer i to af Danmarks største grønne selskaber. Den danske vindmølleproducent Vestas nedjusterede efter halvåret, men investorerne har ikke desto mindre taget Vestas-aktierne »til nåde igen«. EBIT-marginen på 5-7 pct. er for Per Hansen at se »langsigtet alt for lidt til at retfærdiggøre den nuværende høje aktiekurs.«

Der er samtidig to andre spørgsmål, der må trænge sig på for Vestas-investorer, vurderer investeringsøkonomen. Det går særligt på, om de stigende råvare- og transportomkostninger er »as bad as it gets« og om der kommer godt nyt og en »politisk håndsrækning« på Cop-26 klimatopmødet i Glasgow, bemærker han.

Ørsted-aktionærer har også grund til at følge med i nyt fra klimatopmødet, mener Per Hansen. Ørsted har for nylig »frasolgt 50 pct. af et projekt, som endnu ikke er i produktion. Det illustrerer den værdi, der ikke kun er i projekter, men også i pipelinen. Også her venter og håber investorerne på Glasgow medvind,« lyder det fra investeringsøkonomen.

Fortsætter FLS udviklingen?

Selvom den danske ingeniørkoncern FLS også er blevet nævnt i forbindelse med den grønne omstilling, så er det noget helt andet end Cop-26-topmødet, som her er i fokus, vurderer Per Hansen.

»FLS har fyldt pengekassen op til købet af Thyssenkrupps miningaktiviteter igennem en kapitaludvidelse. Selskabet er nu helt gældfri indtil overtagelses- og betalingsdatoen. De seneste kvartaler har selskabet understreget, at forretningsmodellen bliver mere og mere »asset-light«. Fortsætter den udvikling?,« lyder det fra Per Hansen

Netcompany

For investorer i det danske it-selskab Netcompany bliver spørgsmålet, om selskabet kan fortsætte den »gode udvikling«, og hvorvidt kommer Netcompany med nyt om købet af det græske it-selskab Intrasoft International, vurderer Per Hansen. Netcompany har for nylig købt det græske it-selskab for at sætte gang i det danske selskabs ambition om at blive førende i digitaliseringen af Europa. Intrasoft International blev købt for 235 mio. euro svarende til omtrent 1,75 mia. kr.

Novo Nordisk

Et af de selskaber, som investorer og analytikere i særlig grad vil fokusere på, er Danmarks ubetingets største selskab målt på markedsværdi. Efter halvårsregnskabet steg Novo Nordisk-aktiekursen markant, men Novo Nordisk-investorer skal ikke gøre sig nogen forhåbning om, at noget lignende kommer til at ske på baggrund af udviklingen i 3. kvartal. Omvendt er der heller ikke udsigt til nogen skuffelse, mener Per Hansen, der tilføjer, at »den største kortsigtede udfordring er vel nærmest, at den gode udvikling har øget forventningerne?«

Lundbeck

Bliver Lundbeck hængende i håndbremsen? Investorerne er flere gange blevet skuffede, og det bør være afspejlet i den lave aktiekurs? Investorerne mangler dog ny energi og positive forskningsnyheder for at drive aktiekursen højere.

Kronede dag for danske banker

De danske banker har – for en gangs skyld – kronede dage, påpeger Per Hansen.

»Stort set alle banker har opjusteret forventningerne til helåret mere end 1 gang allerede. Kombinationen af et stigende forretningsomfang generelt, stigende ejendomspriser, høj værdipapirhandelsaktivitet og et vist omkostningsfokus giver de bedste regnskaber i mange år for bankerne,« forklarer Per Hansen.

Et emne, der formodentlig vil stjæle opmærksomheden, er hvordan det vil gå Danske Bank.

»Kan Danske Bank levere på linje med andre skandinaviske storbanker og kommer der eventuelt nyheder eller justeringer i forhold til deres 2023 forventninger om en egenkapitalforrentning på 9-10 pct.? Det har der været udvalgte analyser, som har spekuleret i hen over efteråret,« lyder det fra Per Hansen.

Per Hansen fremhæver, at forsikringsselskabet Tryg overgik forventningerne, mens Topdanmark indfriede forventninger og hævede helårsforventningerne. Investorerne gik forgæves efter en ISS opjustering ved halvåret, men måske kommer den nu, lyder det fra Per Hansen.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.