Henter kommentarer

Forsvarets lækkede ønskeliste: Disse aktier kan vinde på det

Forsvaret ønsker sig 8-10 ekstra F-35-kampfly.
Forsvaret ønsker sig 8-10 ekstra F-35-kampfly. Foto: US AIR FORCE
Vis mere

Forsvaret har en ønskeliste i milliardklassen til politikerne.

Efter Ruslands invasion af Ukraine er der for alvor kommet fokus på styrkelse af Forsvaret.

TV 2 er kommet i besiddelse af et lækket notat, der viser nogle af de ønsker, som det danske forsvar har til indkøb. På listen fremgår våben produceret af nogle af verdens mest værdifulde våbenproducenter.

Danmark bestilte tilbage i 2016 27 nye kampfly af typen F-35 fra den store våbenproducent Lockheed Martin. Står det til forsvaret, skal det antal øges med 8-10 ifølge TV 2, som også oplyser at flyene koster mindst 500 mio. kr. stykket. Flyet skal erstatte Danmarks nuværende kampfly af typen F-16, som oprindeligt blev produceret af General Dynamics.

Udover F-35-flyene ønsker forsvaret sig nye maritime helikoptere til Søværnet. Mediet nævner ikke specifikt, hvilke helikoptere, der er tale om, men Søværnets nuværende helikopter til den type opgaver, er modellen Seahawk. Helikopteren produceres af Sikorsky Aircraft, som er ejet af Lockheed Martin.

På listen står også langtrækkende missiler af typen SM6, som de danske fregatter skal udstyres med. SM6-missilerne produceres af den amerikanske våbenproducent Raytheon.

Patriot-systemet produceres af Raytheon. Vis mere

Forsvaret ønsker også et luftværn, hvilket ifølge TV 2s oplysninger kan ende i en investering i det amerikanske Patriot-system. Dette jord-til-luft-missilforsvar produceres også af selskabet Raytheon.

Et af de mere kontroversielle punkter på listen er et missil, der kan nå Rusland. Her skriver TV 2, at det kunne være Tomahawk-missilet, som har en rækkevidde på 2.000 kilometer. Missilet blev oprindeligt produceret af General Dynamics, men den nuværende producent er igen Raytheon.

På ønskelisten optræder også patruljefly til Arktis fra fly- og våbenproducenten Boeing. Det drejer sig om flytypen P8 Poseidon, som er baseret på Boeings civile passagerfly 737-800.

P8 Poseidon er baseret på passagerflyet Boeing 737-800. Vis mere

Siden begyndelsen af krigen i Ukraine er Raytheon-aktien steget 6 pct., Boeing er steget 7 pct. mens Lockheed Martin er steget med 21,5 pct.

Læs også: Danske Bank efter skuffelse på skuffelse: Det bør du gøre nu

Læs også: Tech-selskab kaldes for udfordret mastodont – det kan forklare kursfaldet