Henter kommentarer

Fredagens aktier: 'Det er et nervøst marked med aktieinvestorer, som sidder på stolekanten '


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

Maersk Drilling kom som eneste børsnoterede selskab med friske regnskabstal fredag, og de tal blev belønnet af investorerne.

Som så meget andet blev det dog presset en anelse i baggrunden fredag, hvor inflations- og rentefrygt stjal billedet, fik investorerne til at trække sig, og aktierne blev sendt ned.

Eliteindekset endte med et fald på 1,2 pct. i 1733,742, og det var på trods af et comeback til flere C25-aktier, som ellers tidligere på dagen lå til fald.

I sidste uge gik C25 på weekend i indeks 1723,25.

- Det er et nervøst marked med aktieinvestorer, som sidder på stolekanten og holder øje med inflationstallene og centralbankerne, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje, til MarketWire.

Markederne i både Asien og Europa fulgte fredag morgen med udviklingen fra USA torsdag, hvor de ledende indeks gik dybt i rødt ovenpå inflationstal og høgeagtige meldinger fra en ledende skikkelse fra centralbanken Federal Reserve.

- Det som siden er sket, når vi ser på aktierne, er at markedet er faldet lidt til ro, og vi har set en gradvis bedring i de europæiske aktier siden middag. Også for de amerikanske aktier har der været en bedring, og de åbnede i plus klokken 15.30, konstaterer han.

Torsdag lød det fra James Bullard, chef for den amerikanske centralbank Federal Reserves afdeling i St. Louis, at han nu foretrækker en dobbelt renteforhøjelse på 50 basispoint på bankens næste rentemøde midt i marts. Omvendt lyder det fra Thomas Barkin, der står i spidsen for Richmond-afdelingen, at han endnu skal overbevises om, at det er det rette lige nu.

Læs også: Maj Bank: Tænk langsigtet, når kursudsvingene er store

På selskabsfronten var der relativt roligt bortset fra analytikerne opfølgning på de seneste dages massive regnskabsstorm med kursmålsjusteringer og enkelte anbefalingsændringer.

Dagens eneste større regnskab - fra Maersk Drilling - viste et driftsresultat før af- og nedskrivninger og særlige poster på 346 mio. dollar, hvilket er tæt på både selskabets og analytikernes forventninger.

For 2022 spår boreselskabet et driftsresultat før særlige poster på 210-250 mio. dollar.

Overfor mediet ShippingWatch uddybede topchef Jørn Madsen, at den forestående fusion med Noble Corporation desuden betyder farvel til 500 ansatte.

Maersk Drilling-aktien steg 2 pct. til 267 kr.

Helt i toppen blandt aktierne på fondsbørsen i København endte Orphazyme med et plus på 14,4 pct.

Aktien steg efter meddelelsen om, at selskabet nu er på vej til at kunne sende en ny ansøgning om markedsføring af lægemiddelkandidaten Arimoclomol til behandling af den arvelige hjernesygdom Niemann-Pick til den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i anden halvdel af 2022.

Det oplyste selskabet fredag morgen.

FDA afviste i juni sidste år at godkende ansøgningen i sin nuværende form og sendte ansøgningen retur til Orphazyme, der efterfølgende styrtdykkede på børsen.

Læs også: Kommentar af Lars Seier Christensen: Forstå krypto og blockchain på et øjeblik

GN har fået løftet anbefalingen til "overvægt" fra "neutral" af den amerikanske storbank JPMorgan. Kursmålet bliver samtidig øget til 522 kr. fra 510 kr., på trods af at selskabets regnskab for fjerde kvartal ellers lå under forventningerne i markedet.

Også Nordea har set nærmere på aktien og sænker til 597 kr. fra 649 kr. Anbefalingen er uændret "køb".

Aktien steg mest i C25 med 1,6 pct. til 381,10 kr.

Den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley har også haft fat i Rockwool og har løftet kursmålet med til 2570 kr. fra 2385 kr., mens anbefalingen af aktien fastholdes på "undervægt".

Finanshuset Carnegie ser mere positivt på isoleringskoncernen og øger kursmålet til 4200 kr. fra 3900 kr.

Rockwools aktie tabte 4 pct. til 2610 kr.

Pandora-aktien endte med en stigning på 0,9 pct. til 736 kr., efter at selskabet fik løftet kursmålet til 1050 kr. fra 1000 kr. af Danske Bank, der fortsat anbefaler "køb".

Hols Carlsberg har topchef Cees 't Hart trykket på salgsknappen og solgt 35.000 aktier for samlet 38,3 mio. kr. Det er sket ved udnyttede aktieoptioner.

Aktien faldt fredag 0,4 pct. til 2221 kr.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Nordea: Derfor falder de danske aktier

Læs også: Danske Bank har klart råd til nervøse investorer

.\˙ MarketWire