Henter kommentarer

Fredagens aktier: Novo sank i ellers grønt marked på skuffende Wegovy-salg


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset.
Vis mere

Der var ikke mange dykkere i fredagens eliteindeks, der også samlet endte med et plus.

Én af dem var dog Novo Nordisk, hvor aktiekursen faldt på lavere salgstal i den forgange uge end ugen før af fedmemidlet Wegovy i USA. Omvendt blev Mærsk trukket op af stigende fragtrater.

Netcompany sundede sig en kende efter kursklø torsdag, og GN og Rockwool var i top uden selskabsspecifikke nyheder.

Læs også: Danske Bank om aktiedarling: Den er værd at købe

Samlet var stemningen positiv, efter det amerikanske arbejdsmarked fortsat ikke viser tegn på svaghed, selv om den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har hævet renterne voldsomt over det seneste halvandet år. Og en suspendering af det amerikanske gældsloft er blevet vedtaget - senest af Senatet.

Og selv hvis centralbanken - mod forventningen før jobtallene - skulle finde anledning til endnu et renteløft i juni, vil det ikke være startskuddet til endnu en hård omgang stramninger.

- Selv hvis der kommer en renteforhøjelse mere, så ændrer det ikke på, at vi er nået til afslutningen på de pengepolitiske stramninger for denne gang. Endnu en renteforhøjelse vil mere være en finjustering end et tegn på en perlerække af nye renteforhøjelser, skriver Mikael Olai Milhøj, der er chefstrateg hos Sterna Capital Partners, i en kommentar.

Læs også: Det her har får investorer til at sætte penge i teknologiaktier

Det danske eliteindeks, C25, steg fredag 0,5 pct. til 1818,13.

- Det helt store slag om gældsloftet blev taget i forbindelse med afstemningen i Repræsentanternes Hus. Nu er det stem hjem i Senatet, og markedet kan begynde at fokusere på andre ting, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

- Nu kan man fokusere på, hvad det har af betydning for selskaberne, at det er blevet vedtaget. Og her er der de selskaber, der sælger ind til sundhedssektoren i USA, siger han.

Novo endte med i bunden med et fald på 1,6 pct. til 1081 kr. Aktien har ellers kunne gå på vandet og haft et fantastik forår med flere aktiekursrekorder.

Læs også: Chefstrateg: Hold fokus på disse selskaber

Men fredag var det en allerede udmeldt tendens fra selskabet selv om et faldende salg af Wegowy i USA, der trak aktien ned.

- Vi har fået de ugentlige salgstal fra USA for Wegovy. Og vi kan påvirkningen af den midlertidige begrænsning af startdoser, som Novo meldte ud for nogle uger siden. Salget falder 12 pct. i den forgange uge, hvor faldet lå på 34 pct. i startdoser med på 0,25 milligram Wegovy, siger Mads Zink og fortsætter:

- Aktien er priset ind til perfektion - så derfor falder den i dag på tallene.

Novo meddelte i forbindelse med sit kvartalsregnskab i starten af maj, at efterspørgslen efter Wegovy har været så voldsom, at selskabet nu midlertidigt reducerer adgangen til startdoser med cirka 50 pct. på det amerikanske marked.

Læs også: Efter kongetal: Økonomer grubler over konsekvensen

Også i bunden endte Ørsted, forud for energiselskabets kapitalmarkedsdag i næste uge og fredagens partnerskab med Irlands førende energiselskab, ESB, om udvikling af en havvindmølleportefølje omkring den grønne ø.

Danske Bank vurderer, at kapitalstrukturen vil være i fokus på kapitalmarkedsdag i London den 8. juni. Banken venter, at Ørsted vil annoncere et nyt mål for sine investeringer på svimlende 500 mia. kr. i perioden 2023 til 2030.

Aktien faldt 1,7 pct. til 610,60 kr.

Torsten Türling, der er administrerende direktør hos Nilfisk, stopper i selskabet af familiemæssige årsager. Planen er, at han vil flytte tilbage til Tyskland, hvor han kommer fra.

Han bliver dog hos Nilfisk frem til udgangen af februar næste år.

Aktien faldt 1,4 pct. til 127,60 kr.

Tilbage i C25 endte GN og Rockwool i toppen med plusser på omkring de 3,9 pct.

Mærsk havde også medvind fredag, efter at der for anden uge i træk blev meldt om stigende spotrater ud af Kina.

Mærsks B-aktie steg 2,8 pct. til 12.270 kr.

Netcompany blev løftet 0,4 pct. til 282,50 kr. efter et fald på 4 pct. torsdag i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag.

- Der kom ikke så meget nyt frem torsdag - hverken positivt eller negativt. Men nogen har nok håbet på lidt mere på den positive front - men kursfaldet var en overreaktion. Så i dag kommer aktien lidt igen, siger Mads Zink.

Kabelproducenten NKT står til at blive indlemmet i det brede fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600 fra den 19. juni. Det skriver indeksudbyderen Qontigo ifølge Bloomberg News.

Fra samme dag udtræder medicinalselskabet ALK-Abelló.

NKT gik 0,7 pct. frem til 428,20 kr., og aktien i ALK faldt 0,2 pct. til 82 kr.

Læs også: Danske Bank advarer: Aktionærer kan miste udbyttet

Læs også: Kongetal forbløffer økonomer: 'Wow'

.\˙ MarketWire