Henter kommentarer

Hedgefond sender rystelser igennem markeder: 'Tilpas dine investeringer'


 
Hvad betyder bull marked, og det at være bullish? Det kan du se i videoen ovenfor - og også hvad et bear marked er.
Vis mere

At holde fast i din strategi er ikke det samme som at holde fast i dine enkelte aktier.

Det påpeger Danske Banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen. Det er for ham at se en af læringerne, efter hedgefonden Archegos Capital Management ifølge flere internationale medier har sendt rystelser igennem aktiemarkedet de seneste dage. Kapitalforvalteren er blevet tvunget til at sælge ud af sine positioner for at begrænse tabene, hvilket har ført til brandudsalg i en lang række forskellige aktier – heriblandt medieselskabet ViacomCBS og den kinesiske teknologigigant Baidu. Episoden giver anledning til, at man gransker sin egen risikostyring og tilgang til aktiemarkedet, mener Lars Skovgaard Andersen.

At holde fast i en strategi handler om at holde fast til din overordnede tilgang til markedet – for eksempel hvor mange aktier du har i forhold til obligationer, og eksempelvis hvordan aktierne fordeler sig i din portefølje, forklarer senior investeringsstrategen.

»At holde fast i sin strategi er ikke det samme som at holde fast i de enkelte aktier i din portefølje. Du bliver nødt til at holde øje med det investeringsmiljø, som du er i, og miljøet er lige nu ikke til de allerdyreste vækstaktier,« udtaler Lars Skovgaard Andersen, og fortsætter:

»Det gælder om at lave tilpasninger til dine investeringer. Når renterne stiger, er du nødt til at se, hvordan det påvirker din portefølje. De enkelte aktiepositioner afhænger af miljøet og alle mulige forskellige faktorer.«

Lars Skovgaard Andersen vurderer, at man hos Achegos Capital Management har holdt fast i positionerne, selvom investeringsmiljøet ændrede sig.

»De har ligget i meget dyre vækstaktier, der er blevet presset af et fokus på stigende renter og af en rotation i markedet. De holdt fast i positioner, formodentlig fordi de troede, at det ville ændre sig, men det ændrede sig ikke. Det blev i stedet værre og værre,« udtaler han.

Archegos Capital Management har haft for stor eksponering mod en række forskellige aktier og samtidig haft gearede investeringer, det vil sige delvist investeret for lånte penge. På et tidspunkt oplevede hedgefonden imidlertid så store tab på sine positioner, at en række banker tvangslukkede hedgefondens positioner – det, der også er kendt som margin calls – for at begrænse de potentielle tab.

»For hver periode er der nogle investorer, der glemmer, at tingene kan ændre sig, og at det gælder om at tilpasse investeringerne. Hvis du holder fast i dine positioner til du kommer under vand, bliver du tvunget til at sælge fra. «

Samlet set er den gruppe aktier, som Archegos Capital Management har været eksponeret imod, faldet omkring 35 pct. på en uge, bemærker ifølge Bloomberg.

Archegon blev ifølge Sydbank blandt andet ramt af store tab i forbindelse med ViacomCBSs store kapitaludvidelse, som førte til margin-calls og krævede udsalg i hedgefondens portefølje.