Henter kommentarer

Her er aktierne, der kommer i fokus i fredagens handel


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset.
Vis mere

Trods morgenens blygrå skyer er der chance for solstrejf over aktiemarkederne fredag, da en kærkommen rentesænkelse i Kina giver god stemning og fjerner lidt af markedsdeltagernes mismod - i hvert fald for en stund.

Blandt aktierne i eliteindekset skal der fredag samles op på en begivenhedsrig torsdag, der bød på direktørskifte i Ambu og en eksplosiv kursudvikling hos Bavarian efter fremkomst af abekopper i flere europæiske lande.

De to selskaber var blandt gårsdagens få lyspunkter i et rødt eliteindeks, der endte med et fald på 1,2 pct. til 1609,07.

Der er dog udsigt til bedring fredag, da de kinesiske banker har sænket den 5-årige lånerente for at hjælpe den hårdtramte kinesiske økonomi. Det har sendt hovedparten af de asiatiske aktiemarkeder i grønt, og det smitter også af på de øvrige hovedmarkeder.

Læs også: Strateger om slagtet dansk aktie: Det er et godt tidspunkt at købe den

I Europa stiger futures for det toneangivende tyske DAX-indeks 1,1 pct., mens de ledende amerikanske indeks også indikeres til stigninger omkring 1 pct.

Efter en travl torsdag er kalenderen en kende mere ryddelig fredag med et par regnskaber blandt sidepapirerne.

Det danske medicoselskab Ambu meddelte torsdag eftermiddag, at der bliver skiftet ud i direktørstolen. Juan Jose Gonzalez fratræder fra dags dato og bliver erstattet af Britt Meelby Jensen.

Ifølge bestyrelsesformand Jørgen Jensen skyldes det skuffende økonomiske resultater, der har slidt på tilliden til Ambu. Det sagde han torsdag til MarketWire.

Den efterfølgende markedsreaktion vidnede om, at investorerne ser tingene på samme måde som formanden.

Aktien blev sendt i vejret i en sen slutspurt med markant 9,1 pct. til 94,56 kr.

Læs også: Danskerne er gået helt i sort - "Det er ekstremt"

Et andet stort spørgsmål fredag er, hvorvidt Bavarian Nordic kan holde det utrolige momentum fra torsdag, der sendte aktien i vejret med hele 29,5 pct. til 183 kr.

Det skete, efter at blandt andet Storbritannien, Portugal, Sverige, Spanien og USA kan melde om udbrud af den sjældne sygdom abekopper - en sygdom, som kun Bavarian har fået godkendt en vaccine mod.

Medicinalselskabet kunne samtidig præsentere en ny kontrakt på netop sin koppevaccine til et unavngivent europæisk land.

Ifølge flere analytikere er ordren positiv for Bavarian, om end den vurderes at være i en beskeden størrelsesorden, i og med at den ikke foranledigede en opjustering af de finansielle forventninger.

Simcorp var blandt de selskaber, der torsdag aflagde regnskab, og it-selskabet har i kølvandet deraf fået løftet sit kursmål til hævet 725 kr. fra 675 kr. hos Handelsbanken. Anbefalingen fastholdes på "hold" for nuværende og på "outperform" på lang sigt, fremgår det af notatet.

Softwareselskabet havde i første kvartal en omsætning, der endte lavere sammenlignet med analytikernes forventning. For indtjeningen var der ligeledes tale om dårligere end ventet udvikling, mens ordrebogen omvendt var bedre end ventet.

Læs også: 3 mulige vinderaktier i en recession

Aktien faldt torsdag 0,6 pct. til 492 kr.

Rockwool har fået skåret sit kursmål med knap 6 pct. til 1860 kr. fra førhen 1970 kr. af den amerikanske investeringsbank JPMorgan.

Anbefalingen af aktien fastholdes på "undervægt" af analytiker Zaim Beekawa. Det nye kursmål indikerer da også et begrænset potentiale på 1 pct. i forhold til lukkekursen torsdag i 1836,50 kr., efter at aktien dykkede 5,3 pct.

I den mere positive ende har NKT fået løftet sit kursmål til 310 kr. fra 275 kr. af JPMorgan, mens anbefaling forbliver "neutral".

Kabelproducenten onsdag kom med positivt overrasende regnskab, hvor det operationelt driftsresultat inden for kabelaktiviteterne var på 38,3 mio. euro. Analytikerne havde til sammenligning estimeret et overskud på 22,2 mio. euro.

Aktien faldt dog 3,1 pct. til 330,40 kr.

Blandt dagens regnskaber har Aquaporin fredag morgen aflagt regnskab for første kvartal, hvor forventningerne fastholdes. Der ventes fortsat en omsætning på 20-30 mio. kr., et EBITDA-resultat før særlige poster på minus 90-100 mio. kr. og et EBIT-resultat før særlige poster på minus 105-115 mio. kr.

Aktien faldt torsdag 1,8 pct. til 89,80.

.\˙ MarketWire