Henter kommentarer

Her er EM-vinderen, hvis det står til aktiemarkedet


Fodboldfeberen raser over hele verden den næste måned, hvor der bliver kæmpet om hvilket land, der er europamestre de næste fire år.

De helt store favoritter plejer at tælle de tunge fodboldlande som Frankrig, Spanien, Italien, Portugal og Tyskland. Men skulle aktiemarkedet afgøre, hvem vinderen af europamesterskabet er, ville det se noget anderledes ud.

Euroinvestor har kigget på det ledende aktieindeks i samtlige 24 lande, der kæmper om at vinde guldtrofæet, siden der sidst blev afholdt EM i fodbold tilbage i 2016.

Helt i toppen befinder sig Balkan-landet Nordmakedonien. I løbet af de sidste fem år, har landets ledende indeks MBI10 leveret et afkast på 293 pct. Som navnet antyder, består indekset af ti af landets mest værdifuldeselskaber blandt andet teleselskabet Makedonski Telekom Skopje og landets største bank Stopanska Banka.

Ifølge Nykredits chefstrateg, Klaus Dalsgaard, kan netop størrelsen på indekset være årsagen til, at afkastet de sidste fem år er eksploderet med næsten 300 pct.

»Jeg ved, det er et meget lille indeks og et meget lille marked, og regionen rundt om Makedonien er ikke vokset på samme måde,« siger han og forklarer, at stigningen højst sandsynligt skyldes enkelte markante ryk i de store selskaber.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

På andenpladsen ligger det østeuropæiske land Ukraine. Landets førende indeks PFTS er siden 2016 gået frem med 190,9 pct. Indekset består kun af 7 aktier, og derfor kan det ifølge Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, være svært at finde en eksakt forklaring på den store fremgang, da landet er en meget lille del af verdensmarkedsindeksene.

Stigningen kan dog skyldes, at det tilbage i 2018 lykkedes Ukraine at få lån fra Den Internationale Valutafond – IMF – og Verdensbanken.

»Det ud til at være en 2018-historie, hvor de steg med omtrent 80 pct., mens indekset har været stort set fladt lige siden,« siger Andreas Østerheden.

Bronze til olielandet

Rusland får lov at løbe med bronzemedaljen, hvis aktiemarkedet skulle afgøre EM-vinderen. Det ledende russiske aktieindeks MOEX Russia Index er buldret frem med 151 pct. siden fodboldmesterskabet sidst løb af stablen.

Der er ifølge Andreas Østerheden, ikke en enkelt forklaring på, hvorfor landet har klaret sig så godt de sidste fem år. Men han fremhæver blandt andet det seneste råvareboom, der har fået prisen på nordsøolie til at stige til vejrs.

»De russiske aktier har tidligere været koblet op på olieprisen, men det er de i mindre grad i dag, så der er ikke en præcis forklaring. Dog er olieprisen kørt relativt op i år, og det kan have givet aktierne et skub,« siger han.

Danmark blandt de bedste

Vores nordiske nabo Finland kan glæde sig over at være det land, der aktiemæssigt har performet fjerdebedst siden sidste EM. OMX Helsinki 25 er nemlig gået 104 pct. frem.

»Finland er et industriland, og jeg tror mange kender blandt andet kender elevatormærket KONE. Særligt industrisektoren har det efter de største coronanedlukninger, været efterspørgsel på,« siger Andreas Østerheden.

Danmark ligger på femtepladsen. Herhjemme er det danske C25-indeks gået frem med 98,9 pct. og ligger dermed lige i hælene på finnerne.

»I Danmark har vi bundsolide selskaber, der leverer godt i globale sammenhænge. Det skyldes både at vi er i et vækstmarked, at renterne er lave, og at vækstaktier over de seneste fem år har klaret sig godt,« lyder det fra Andreas Østerheden.

Og sidstepladsen går til...

Helt i bunden ligger det tyrkiske indeks XU100 med et fald på 39 pct. Den tyrkiske lira er faldet massivt, og det skyldes blandt andet flere af landets mange udfordringer.

»For de tyrkiske aktier, har de seneste fem år ikke været en katastrofe, men landets makroøkonomiske problemer, inflation og en præsident der har blandet sig i centralbanken, har givet valutaen smæk,« siger Klaus Dalsgaard fra Nykredit.

Også i England, Wales og Skotland er valutaen, britiske pund, blevet sendt i gulvet af blandt andet Brexit, hvilket gør at de tre lande alle ender langt nede på listen. Det er i øvrigt kun i fodbold, at de storbritanniske lande stiller op hver for sig, mens de til OL stiller op under samme flag.

Kort boost til vinderen

Tidligere har analyser, blandt andet fra Goldman Sachs, vist, at vinderlandet af store sportsbegivenheder på kort sigt har outperformet det generelle marked samt givet landet et økonomisk boost. Men om det er tilfældet i årets europamesterskab, tvivler Klaus Dalsgaard på.

»Er der en økonomisk effekt ved at et givent land vinder, er den vanvittig kortsigtet, for det ændrer ikke det underliggende fundamentale,« siger han.

Hvis det var aktiemarkedet, der afgjorde europamesterskaberne i fodbold, ville det se således ud. Kurserne er baseret på data fra Bloomberg fra 14. juni 2016 til 14. juni 2021, og afkastet er inklusive udbytter fra landenes ledende aktieindeks – alle tal i procent.

  1. 1. Nordmakedonien (+293)
  2. 2. Ukraine (+190,9)
  3. 3. Rusland (+151)
  4. 4. Finland (+104)
  5. 5. Danmark (+98,9)
  6. 6. Sverige (+93,6)
  7. 7. Holland (+91,8)
  8. 8. Ungarn (+81,4)
  9. 9. Schweiz (+75,3)
  10. 10. Frankrig (+73,2)
  11. 11. Østrig (+71,8)
  12. 12. Italien (+67,5)
  13. 13. Tjekkiet (+63,8)
  14. 14. Tyskland (+55,8)
  15. 15. Polen (+46,7)
  16. 16. Belgien (+46,1)
  17. 17. Wales (+37,7)
  18. 18. Skotland (+37,7)
  19. 19. England (+37,7)
  20. 20. Kroatien (+36,3)
  21. 21. Portugal (+28,7)
  22. 22. Spanien (+26,7)
  23. 23. Slovakiet (+25,7)
  24. 24. Tyrkiet (-39)

Var det USA, der skulle spille mod hele Europa, er der ingen tvivl om, hvem der ville klare sig bedst. Det amerikanske S&P 500-indeks har klaret sig næsten 40 pct. bedre end det europæiske Stoxx 600-indeks de sidste fem år.

Læs også: Storbanker går all in på grønne aktier

Læs også: Storbank med dyster melding – tror kendt dansk aktie kan falde 29 procent