Henter kommentarer

Høj inflation bider sig fast


Den amerikanske inflation rammer 8,3 procent i april.

Det er højere end de 8,1 pct., som økonomer havde ventet forud for dagens statistik.

I marts var inflationen dog en anelse højere og lød på 8,5 pct. Forklaringen i, at aprils prishop er mindre, bunder i, at energipriserne også sidste år på dette tidspunkt lå på et ekstraordinært højt niveau.

»Det dæmper rent teknisk forbrugerprisinflationen, der beregnes som den procentvise ændring i forbrugerpriserne i forhold til samme måned året før,« forklarer Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Vender vi blikket mod vores egne grænser, så var inflationen herhjemme 6,7 pct. i april. Det er et prishop så højt, at man skal skrue tiden helt tilbage til 1984 for at finde noget tilsvarende.

I samme stil fremhæver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, at prishoppene på den anden side af Atlanten skriver historie for tiden.

»I et historisk perspektiv skal vi tilbage til 1982 for at finde en lige så høj inflation, som tilfældet er i disse måneder,« fremhæver Jeppe Juul Borre.

Selvom inflationen aftog en mule i april, så er det på ingen måde et udtryk for, at inflationspresset nu er ved at lette i USA, mener Tore Stramer:

»Tværtimod vil inflationsfrygten på de finansielle markeder fortsat stå i lys lue efter offentliggørelsen af dagens inflationstal,« bemærker cheføkonomen.

Ovenpå meldingen dykker futures for de tre store, ledende amerikanske aktieindeks – S&P 500, Nasdaq og Dow Jones – med mellem 0,4 og 1 pct. efter at have indikeret pæne kursstigninger.

Læs også: Vanvittige prishop i supermarkedet: Her er højdespringerne

Læs også: Erfaren investor: Her ville jeg købe op nu