Henter kommentarer

| Opdateret

Hvad er en aktiesparekonto?


En aktiesparekonto er en investeringskonto, der gør det muligt at investere med visse skattefordele.

Som indehaver af en aktiesparekonto bliver man hvert år lagerbeskattet 17 pct. af ens afkast. Afkastet består af udbytte samt realiserede og urealiserede kursgevinster og kurstab.

Lagerbeskatning betyder, at man betaler skat af ens afkast, uanset om man har solgt aktier eller ej.

Dermed adskiller en aktiesparekonto sig fra et traditionel depot, da man der først bliver beskattet, når man har realiseret sin gevinst - altså når man for eksempel har solgt en aktie.

Ifølge Jyske Bank kan det ses som en ulempe at betale skat af penge, man endnu ikke har tjent, da man kan være nødt til at finde penge i frie midler til at betale sin beskatning. Men omvendt får man fradrag for tab, ligegyldigt om tabet er realiseret eller ej.

Der er et politisk fastsat loft for, hvor meget du må sætte ind på din aktiesparekonto.

Man kan have én aktiesparekonto pr. person, og man kan indsætte op til 106.600 kr., som man kan handle børsnoterede aktier og andre værdipapirer for.

Det betyder ifølge FinansDanmark, at du ikke kan indskyde flere penge på din aktiesparekonto, hvis den samlede værdi på din konto ved årsskiftet var over denne grænse - i 2023 lyder den altså på 106.600 kr.

En undtagelse er dog, at du altid kan indsætte et beløb svarende til det, der skal betales i skat af det seneste kalenderårs afkast, oplyser Finans Danmark.

Aktiesparekontoen blev indført tilbage i år 2019. Fra Folketingets side var målet at understøtte en større aktiekultur i Danmark. Alle, der har fuld skattepligt i Danmark, kan oprette en aktiesparekonto – også børn.

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Læs også: Kommentar: Aktiesparekontoen kort fortalt