Henter kommentarer

| Opdateret

Hvad er en option?


En option gør det muligt at købe eller sælge et aktiv til en fastlagt kurs i en bestemt periode.

Med en option får du retten til at købe eller sælge aktivet til en bestemt kurs ude i fremtiden, skriver Handelsbanken og SparNord.

Det underliggende aktiv for optionen kunne for eksempel være en aktie, aktieindeks, råvarer, obligationer og valuta. Du kan eksempelvis aftale, at du køber retten til at købe 50 bestemte aktier i tre måneder til en bestemt kurs. Den bestemte kurs kaldes for en såkaldt strike-kurs (strike price).

Værdien af en option afhænger blandt andet af kursen på det underliggende aktiv, hvor meget aktivet typisk svinger op og ned i kurs samt hvor lang tid, at optionen skal strække sig over. Optioner kan løbe fra 1 dag og op til flere år.

Læs også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Retten til at købe eller sælge optionen til dens aftalekurs skal udnyttes, inden optionen udløber. Det sker på exercisedatoen, hvor køberen skal tage stilling til, om vedkommende vil udnytte optionen. Det kunne eksempelvis være den 3. fredag i hver måned. For europæiske optioner gælder det, at den først kan udnyttes på udløbsdatoen, mens amerikanske optioner kan udnyttes når som helst i optionens løbetid, lyder det.

Der findes to typer obligationer: Call-optioner og put-optioner.

Med en call-option får du en ret – men ikke pligt – til at købe et bestemt underliggende aktiv – For eksempel en aktiv – til en bestemt kurs

Med en put-option får du retten – men ikke pligten – til at sælge et bestemt aktiv til en bestemt aftalekurs.

Du er ikke forpligtet til at købe eller sælge optionen, men skal dog betale en optionspræmie. Det skyldes, at der for hver købt option call eller put er en bagvedliggende modsatrettet forretning. Når du køber en option, betaler du en præmie, hvor tidshorisont og volatiliet påvirker prisen. Det betyder med andre ord, at når du køber en call - eller en put option på en aktie, er der en, der finder det attraktiv at modtage den præmie og vedkommende tjener denne præmie, hvis du vælger ikke at gøre brug af din option.

Når det kommer til de store toneangivende aktieindeks, er det i mange lande muligt at handle både call- og put-optioner. Det betyder ifølge Danske Bank, at du kan købe call-optioner på et givent indeks, hvis du »har en forventning om, at det generelle marked vil stige. Eller man kan vælge at købe en put-option, hvis man skønner at en nedtur er nært forestående.«

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

Læs også: Hvad er VIX – frygtens indeks?