Henter kommentarer

Hvad betyder en voldgrav eller moat?


Hvad betyder moat? Der er tale om en økonomisk voldgrav beskytter et selskabs markedsandele mod konkurrenter.

Betegnelsen 'voldgrav' stammer fra stjerneinvestoren Warren Buffett, da han brugte det på en generalforsamling for aktionærer i investeringsselskabet Berkshire Hathaway i 1995.

At et selskab har en voldgrav – kaldet moat på engelsk – betyder, at selskabet har en konkurrencemæssige fordel i forhold til konkurrenterne.

Det kan være, hvis selskabet er i besiddelse af en særlig teknologi, et patent, særlige licenser, et stærkt brand eller en geografisk beliggenhed. En lufthavn eller en havn kan nyde godt af en geografisk beliggenhed, fordi der typisk ikke anlægges en lufthavn eller havn lige på den anden side af gaden.

Her ses adm. direktør og investor for Berkshire Hathaway, Warren Buffett (.t.v) samt næstformand Charlie Munger på den årlige generalforsamling i Omaha Nebraska 3. maj 2019. Vis mere

Et andet eksempel på en voldgrav kan være netværkseffekter, dvs. noget, hvor de eksisterende brugere og selskaber vinder på, at der kommer nye brugere. Store sociale medier nyder godt af netværkseffekter: Hvis alle vennerne er på et særligt bestemt medie, så vil de lokke deres venner til, og værdien af de nuværende og kommende venner øges.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Læs også: Hvad er en valueaktie?