Henter kommentarer

Indiske aktier buldrer afsted og krydser vild grænse: 'Et af de mest interessante markeder, der er derude'


Det indiske aktiemarked har speederen i bund. 

Tirsdag rundede de indiske aktier en samlet værdi på mere en 4000 mia. dollar. Dermed er markedsværdien af de indiske aktier vokset med 1000 mia. dollar på mindre end tre år, skriver finansmediet Bloomberg. 

Spørger man Jospehine Cetti, der er chefstrateg i den nordiske storbank Nordea, er det indiske aktiemarked »et af de mest interessante markeder, der er derude«. 

»Ikke bare i emerging markets-universet, men globalt. Jeg tror de indiske aktier vil klare sig rigtig godt over de næste mange år, fordi der er så mange underliggende strukturelle drivkræfter, som bør give dem medvind,« siger Josephine Cetti. 

Det indiske aktiemarked har da også haft medvind på det seneste – de seneste otte år har det indiske aktiemarked leveret et positivt afkast, og 2023 er ingen undtagelse. Nifty 50-indekset, der dækker over de 50 største børsnoterede virksomheder i Indien, er steget med omkring 15 pct. i år indtil videre. 

»Det virker, som om investorerne har fået øjnene op for Indien, og indser hvilke muligheder, der er,« lyder det fra Josephine Cetti. 

Hun har fulgt de indiske aktier de seneste mange år og er med egne ord ret bullish. Det vil sige, at hun tror de skal stige over tid. Hun peger på en række af strukturelle medvinde, som kan være med til at løfte de indiske aktier. 

Dels er der konsensus blandt økonomer om, at den indiske økonomi vil vokse pænt de kommende år. Det skyldes blandt andet, at Indiens demografi understøtter økonomisk vækst, påpeger Josephine Cetti. 

»De har en meget stor ung arbejdsstyrke, og ikke særligt mange gamle. Og det kommer de heller ikke til at have, når vi kigger frem mod 2050,« fortæller hun. 

Derudover er de unge mennesker i Indien relativt højtuddannede, når man sammenligner med andre lande i emerging markets, påpeger chefstrategen. Samtidig nyder Indien også godt af, at mange vestlige virksomheder er begyndt at overveje, om det er bæredygtigt at outsource sin forretning til Kina, hvor der er stor politisk risiko. 

»Og der er Indien et oplagt sted,« mener Josephine Cetti. 

Læs også: Vækstfond fremhæver tre mulige vinderaktier til 2024: 'Tror den har en god fremtid'

Hun påpeger også, at Indien investerer kraftigt i sin infrastruktur, samtidig med at landet er relativt langt fremme, når det kommer til digitalisering. Og når hun zoomer ind og kigger på de ting, der påvirker investorerne direkte, så ser hun at landet har en uafhængig centralbank – The Reserve Bank of India (RBI) – og et relativt stabilt økonomisk system. 

Samtidig er andelen af lokale indiske investorer stigende, hvilket kan være med til at stabilisere markedet, påpeger Josephine Cetti. Tidligere har store udenlandske fonde nemlig fyldt meget på markedet og skabt volatilitet, når de er hoppet ind og ud. 

»Men nu ser man, at flere og flere indere begynder at investere i de indiske aktier, og det er positivt, at man får spredt investorbasen,« mener chefstrategen. 

Læs også: Aktiechef hos milliardforvalter fremhæver tre aktier til 2024: 'Den er vanvittig billig på det her niveau'

Det er dog ikke risikofrit at investere i Indien. Tidligere på året rullede den såkaldte Adani-skandale, som skabte usikkerhed blandt investorerne. Blandt andet fordi chefen for Adani-konglomeratet har tætte bånd til Indiens premierminister Narendra Modi. 

Modi er manden bag store dele af landets vækststrategi, og derfor bør investorerne også holde skarpt øje med, om han bliver genvalgt ved det kommende valg i 2024, mener Josephine Cetti. 

»Det er helt klart en stor risiko, hvis Modi ikke vinder valget. Det kan skabe en masse usikkerhed. Så det vil jeg holde meget tæt øje med,« siger hun. 

Læs også: Tech-investor peger på 3 aktier til 2024: 'Det ligner en af vinderne'

Chefstrategen mener dog ikke, at man skal vente med at investere i de indiske aktier: 

Er det for sent at komme med på vognen, hvis man gerne vil investere i Indien?

»Nej, det synes jeg ikke. Man skal investere i Indien, og man kan gøre det på flere måder, men man skal gøre det langsigtet. Fordi der på den lange bane vil være så mange gode muligheder. Så man skal ikke føle, at man ikke er nået med,« lyder det fra chefstrategen. 

Hun påpeger dog, at de indiske aktier er blevet relativt dyre efter de seneste års fremgang. 

»Men sådan er det tit med nogle markeder, der har så mange positive underliggende drivers. Så jeg synes man skal investere i det og være langsigtet. Og hver gang der kommer en korrektion, så skal man egentlig bare købe noget mere,« siger Jospehine Cetti. 

Nordea har som bank ikke en anbefaling på, hvordan investorerne skal investere i Indien, men hvis chefstrategen skal komme med et bud, vil hun råde investorerne til sikre sig en bred eksponering: 

»Hvis man synes man har evnerne til det, så kan man også finde en mere aktiv forvalter, der sidder og udvælger aktier for en. Det er selvfølgelig bare en dyrere måde at investere på,« påpeger Josephine Cetti. 

Danske privatinvestorer kan ikke købe enkeltaktier i Indien, da det kræver en særlig tilladelse. Til gengæld kan man købe sig ind i fonde og ETFer, der dækker det indiske marked.