Henter kommentarer

Inflationen i eurozonen når nye højder: 'Av av av, det her er værre end ventet'


Inflationen i eurozonen stiger til 10,7 pct. i oktober og rammer dermed den højeste inflation i 40 år.

Det viser friske tal fra Eurostat.

Det er en stigning fra september, hvor inflationen lå på 9,9 pct. samt højere end analytikernes forventning på 10,3 pct.

Også kerneinflationen, som er inflation fratrukket energi- og fødevarepriser, stiger til 5,0 pct. fra 4,8 pct, og det er dermed ikke udelukkende energi- og fødevarepriserne, der gør det dyrere at være europæer.

»Av av av, det her er værre end ventet. De europæiske forbrugere bliver ramt af de kraftigste prisstigninger i 40 år, og det vil også ramme den europæiske økonomi negativt,« udtaler cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre og fortsætter:

»Det her påvirker ligeledes Danmark gennem flere veje. Dels bliver de danske forbrugere ramt meget direkte på pengepungen med vores store samhandel med eurolandene, dels bliver dansk økonomi ramt af en europæisk økonomi i bakgear, hvilket der er en overvejende sandsynlighed for.«

De nye inflationstal lægger et massivt pres på den europæiske centralbank for at stramme pengepolitikken, forklarer han.

»Den Europæiske Centralbank (ECB) hævede renten i sidste uge med 0,75 procentpoint og har gang i de kraftigste renteforhøjelser siden 1999. Renten hos ECB er nu på 2,00 pct., hvor den midten af juli var i negativt territorium på -0,50 pct. Næste renteforhøjelse kommer til december, hvor en ny kraftig renteforhøjelse på 0,75 procentpoint ligger og lurer efter dagens inflationstal.«

Læs også: Jyske Bank kalder dansk folkeaktie "urimeligt" billig

Læs også: Børshus om dansk aktie: Den er 200 kr. mindre værd