| Opdateret

Investor frygter den næste nedtur: Sådan beskytter han sig


Sorte svane-kapitalfonde forfølger en strategi, hvor de via risikostyring forsøger at beskytte sig selv mod massive nedturer på aktiemarkederne.
Sorte svane-kapitalfonde forfølger en strategi, hvor de via risikostyring forsøger at beskytte sig selv mod massive nedturer på aktiemarkederne. Foto: Florian Hofbauer
Vis mere

Før eller siden vil aktiemarkederne styrtdykke.

Derfor gælder det om være forberedt, lyder det fra investeringschef Mark Spitznagel, der står bag kapitalforvalteren Universa Investments, til Vanity Fair.

Han forfølger en strategi, hvor han sætter penge på væddemål, som kun koster ham lidt, hvis han tager fejl, men som kan tjene ham styrtende med penge, hvis han får ret.

»Eksplosiv beskyttelse mod en nedtur er reelt den eneste risikostyring, der er i stand til at gøre en forskel for folk, fordi det er den eneste risikostyring, der ikke koster dig noget, imens du venter på, at det skal ske,« udtaler investeringschefen og tilføjer:

Læs også: Chefporteføljeforvalter: Derfor skal du have udbytteaktier

»Når markedet går ned, vil jeg tjene en hel masse, og når markedet ikke går ned, vil jeg miste kun et lillebitte beløb.«

Det kunne ske ved købe put optioner for at beskytte mod en nedtur, købe guld eller andre værdipapirer, der betragtes som 'sikre havne', når aktiemarkederne er blodrøde, har Wall Street Journal tidligere forklaret.

En put option er en kontrakt, som giver dig ret til at sælge et bestemt aktiv til en bestemt kurs på et bestemt tidspunkt.

Universa Investments var blandt de få kapitalforvalteret, der tjente styrtende med penge under finanskrisen i 2007–2008, ifølge Washington Post. Her steg fonden 115 procent i værdi.

Mark Spitznagel har arbejdet sammen med sin tidligere underviser, Nassim Nicholas Taleb, der blandt andet har skrevet bogen, 'The Black Swan'.

Bogen handler om 'den sorte svane, der ifølge forfatteren er en højst usandsynlig begivenhed med tre faste kendetegn:
Den er uforudsigelig, har en enorm effekt og efter hændelsen er opstået, forsøger man at bortforklare den og lade som om, at den var let at forudse.

Coronavirus er blevet kaldt for en sort svane-hændelse. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Han har valgt at shorte Tesla

Læs også: Aktiestrateg advarer: Pas på disse 3 aktier