Henter kommentarer

Jyske Bank: Manglende aftale kan få store konsekvenser


Der er meget på spil, hvis der ikke bliver fundet en løsning på amerikanernes udfordringer med gældsloftet.

Og hvis ikke det lykkedes de amerikanske politikere at lande en løsning, kan det få store konsekvenser for de finansielle markeder.

Sådan lyder det fra Jyske Banks strateger Haider Anjum og Michelle Nørgaard, der har kigget nærmere på gældsloftet i deres seneste udgivelse »Aktieugefokus«.

Strategerne er blandt andet hoppet op i et historisk perspektiv, og sammenligner den nuværende gældsloftssituation, hvor Fitch har placeret den amerikanske stats kreditværdighed på en såkaldt negativ watch, med en tilsvarende situation fra 2011.

»Skal man tage de historiske briller på, kan man i en vis udstrækning sammenligne med udviklingen i 2011, hvor USA var særdeles tæt på at ende med en de facto amerikansk (teknisk) statsbankerot. I forbindelse hermed nedjusterede S&P kreditværdigheden for USA, hvilket på få uger udløste en kurstilbagegang på knap 20 pct. for S&P 500-indekset,« skriver de to strateger.

De påpeger dog, at aktierne formentlig vil udstede et »lettelsens suk«, hvis det lykkedes at finde en aftale.

Læs også: Stort dansk selskab opkøber stenrig families rederi

Og det er der muligvis noget, der tyder på.

For ifølge Bloomberg News er republikanerne og den demokratiske præsident Joe Biden enige om at hæve gældsloftet og begrænse de statslige udgifter i to år. Det eneste tilbageværende problem er angiveligt, at parterne ikke er enige om gældsloftets størrelse.

Mediet angiver dog ikke nogle navngivne kilder til deres oplysninger.

USA står til at ramme gældsloftet den 1. juni, og gældsloftet har været en særdeles varm kartoffel den seneste måneds tid, fordi den amerikanske finansminister Janet Yellen gang på gang har advaret om, at USA for første gang nogensinde står til ikke at kunne betale sine udgifter omkring 1. juni, hvis gældsloftet ikke løftes.

En aftale om gældsloftet skal stemmes igennem parlamentarisk, og derfor er det ved at være sidste udkald om at nå en aftale inden 1. juni.

Læs også: På to år har Lars Tvedes fond tabt mere end 40 procent Alligevel tror han på projektet: »Jeg håber, jeg er tilfreds om et par år«

Læs også: Lau Svenssen vil ikke røre aktien: Analysehus tror at den kan fordoble i pris