Henter kommentarer

| Opdateret

Kapitalforvalter advarer: Det bør du gøre nu


Investorer bør holde øje med, om renten stiger – det kan nemlig ramme børsfesten.

Sådan lyder advarslen fra Brian Kudsk, adm. direktør i Artha Kapitalforvaltning, der forvalter 16 mia. kr. for 600 velhaverfamilier. Han vurderer, at renten bliver retningspilen for aktiemarkedet den kommende tid efter, at den amerikanske centralbank onsdag aften skruede obligationsopkøbene ned med 15 mia. dollar om måneden.

»Vi kommer ikke til at se markedsreaktioner på FED’s melding – den var nemlig ventet. Det er renterne, investorerne skal holde øje med. Den 10-årige rente er fortsat voldsomt lav, samtidig med at økonomien buldrer derudaf, efter alt er åbnet op efter corona. Hvis renterne stiger, kan det lægge en dæmper på aktierne,« siger Brian Kudsk.

Læs også: Tror sønderbombet dansk folkeaktie kan stige 295 kr.

Han mener, at investorer skal forberede sig på større udsving  og usikkerhed på aktiemarkederne, og han mener, at der er en forhøjet risiko for, at renten fortsætter op. Den danske kapitalforvalter har derfor solgt en smule ud af globale og danske aktier, og sænket aktieandelen.

»Men vi har ikke gjort andet end at tage toppen af risikoen, fordi det trods udsigten til mindre opkøb fra FED fortsat flyder med likviditet. Vi køber lidt obligationer, som ikke er rentefølsomme, for eksempel risikofrie højtforrentede danske realkreditobligationer. De er en god sikker havn, hvis renten stiger, til gengæld er afkastet ikke noget at råbe hurra for,« siger Brian Kudsk.

Læs også: Frygter markant ændring på aktiemarkedet - disse aktier kan blive ramt

Hos Artha Kapitalforvaltning hæfter man sig ved, at globale aktier er fortsat op, og at det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks de seneste uger har sat den ene lukkerekord efter den anden. Samlet for året er MCI World-aktieindekset oppe med over 17 pct., mens C25-indekset er steget 20 pct.

»Det er nu, at du for alvor skal gå dine investeringer igennem og tilpasse din portefølje, så den stadig passer til din oprindelige risikoprofil. Med de store kursstigninger, vi har set, er det her en god mulighed for at hive en lille del af gevinsten i land og lave det, som vi kalder en rebalancering,« siger Brian Kudsk og fortsætter:

»Generelt mener jeg, at aktierne stadig er fair prisfastsat, selvom de er blevet lidt dyrere på det seneste. Så længe den tiårige amerikanske rente ligger på omkring 1,6 pct., er prisen på aktier i forhold til, hvad der ellers er at investere i, rimelig,« siger Brian Kudsk.

Læs også: Ser kurspotentiale på 40 pct. i dansk aktie

Artha Kapitalforvaltning er med egne ord i øjeblikket marginalt undervægtet i aktier. »Blandt de mest undervægtede aktier er højt prisfastsatte aktier som for eksempel Ambu, »oplyser kapitalforvalteren.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklerne og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Det var den mest shortede danske aktie i oktober

Læs også: Ser kurspotentiale på 40 pct. i dansk aktie