Henter kommentarer

Kendt politiker tordner mod Novo Nordisk: 'Uhyrligt høje priser'


Den danske medicinalgigant Novo Nordisk er rendt ind i strid modvind for sine priser på de storsælgende fedmemidler Ozempic og Wegovy i USA. 

I et brev adresseret til Novos administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgesen, retter formanden for det amerikanske senats sundhedsudvalg, Bernie Sanders skarp kritik af medicinalgigantens priser på fedmemidlerne i USA, som han kalder »uhyrligt høje«. 

B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor er artiklen på B.T.

»Videnskabsfolkene hos Novo Nordisk fortjener stor anerkendelse for at have udviklet disse lægemidler, der har potentialet til at blive en game changer for millioner af amerikanere, der kæmper med type 2 diabetes og fedme. Så vigtige som disse lægemidler er, vil de ikke gavne de millioner af patienter, der ikke har råd til dem,« står der i brevet, hvor Bernie Sanders er afsender. 

Læs også: Sådan anbefaler analytikerne, at du handler Novo Nordisk-aktien nu

Den amerikanske politiker, der er senator i Vermont og er kendt for sine forsøg på at blive præsident i 2016 og 2020, fortsætter og skriver også, at hvis priserne på fedmemidlerne ikke bliver sænket væsentligt, så har de potentiale til at gøre hele det amerikanske sundhedssystem fallit.

I brevet skriver Bernie Sanders, at Novo Nordisk i øjeblikket tager op til femten gange så meget for Ozempic og Wegovy i USA, som man gør på andre markeder som Canada, Europa og Japan. 

Derudover oplister formanden for det amerikanske sundhedsudvalg seks konkrete spørgsmål til Novo-direktøren, som han ønsker svar på inden 6. maj. 

Læs også: Tiktok vil forbyde særlige videoer - Novo Nordisks guldæg har været i søgelyset

I en skriftlig udtalelse fra Novo Nordisk anerkender man den kendte amerikanske politikers pointe om, at det er vigtigt, at patienter kan få adgang til medicinen: 

»Vi er enige med udvalgsformand Bernie Sanders i, at adgang til disse vigtige behandlinger er afgørende for patienter i både ordningerne Medicare, Medicaid og på de kommercielle markeder. Det er let at simplificere den forskning, der ligger til grund for udviklingen af ny medicin samt de udfordringer, der eksisterer i det amerikanske sundhedssystem,« udtaler Novo Nordisk

»Novo Nordisk vil fortsætte med at arbejde sammen med de politiske beslutningstagere for at fremme løsninger, der understøtter adgang for alle patienter, og vi gentog dette budskab i vores samtale med udvalgsformand Bernie Sanders,« afrunder medicinalgiganten. 

I 2023 havde Novo Nordisk et salg af de vægtreducerende midler Ozempic, som er beregnet til patienter med Type-2 diabetes, og Wegovy for i alt 127 mia. kr. fremgår det af årsrapporten. Det amerikanske marked stod for 92,4 mia. kr. af salget.  

Det buldrende salg af Novos vægtreducerende midler har været med til at sende aktien kraftigt opad. Det seneste år er Novo Nordisk-aktien således steget med 50 pct.