Henter kommentarer

Kina-ekspert: Vi er nødt til at få øjnene op

Her ses besøgende på en virtual relality-konference foran et hologram af en tekop i oktober 2019.
Her ses besøgende på en virtual relality-konference foran et hologram af en tekop i oktober 2019. Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Vis mere

De buldrer frem - og de kan ting, som vi ikke før har set.

Men det er de færreste i Vesten, der kender til de kinesiske selskaber. Det fortæller Kina-ekspert Christina Boutrup, der har skrevet bogen 'Den store tech revolution'.

Hun har fulgte udviklingen i Kina nøje igennem 15 år. Men selv om Kina er verdens største digitale økonomi med flere end 800 millioner internetbrugere, er det gået op for de færreste, påpeger hun.

»Der er en stor blind vinkel, og det er vigtigt, at vi får øjnene op for den udvikling og de selskaber, der er i Kina. Selskaberne kan disrupte de de virksomheder, som i mange år har været globalt førende,« udtaler hun.

Betalingstjenesten Alipay, der er en del af den enorme Alibaba-koncern, er et af de selskaber, som har taget ansigtsgenkendelse-teknologi til sig. Alipay investere massivt i 'Smile to pay'-konceptet. Her ses et billede af en kvinde, der er ved at betale med sit ansigt i et supermarked i Kina. Vis mere

Kinesiske selskaber er i dag førende inden for den praktiske anvendelse af kunstig intelligens, men også inden for nye digitale forretningsmodeller og brugeroplevelse.

Det er WeChat et eksempel på. WeChat bliver kaldt for den kinesiske Facebook, men det forholder sig på nærmest omvendt, for WeChat er langt mere avanceret end Facebook, og vi har set, at Facebook har efterlignet flere funktioner fra WeChat, fortæller hun.

Ansigtsgenkendelse, der gør det muligt at betale med dit ansigt, når du shopper og robot-betjente sundhedsklinikker er andre eksempler på, hvor langt fremme Kina er teknologisk set, forklarer Christina Boutrup.

Men selv om det kan virke fjernt, kan det komme meget tættere på.

Her ses en af det kinesiske forsikringsselskabs One Minut Clinics. Her kan en bruger svarer på nogle spørgsmål om sit helbred, hvorefter en AI-computer - baseret på svarene - kommer med forslag til medicin eller anbefaler konsultation fra en 'rigtig' læge. Vis mere

Selv om der er 800 millioner internetbrugere i Kina, kan der hurtigt blive trængt i Kina, så de kinesiske selskaber vil søge ud i verden, forudser Christina Boutrup.

Kinesiske selskaber er også for længst begyndt at se mod Europa og Afrika,

Christina Boutrup fremhæver da også Kinas 2025-plan - Made in China - hvor stormagten har udpeget 10 områder, som landet vil være førende indenfor.

5 af de 10 områder - nemlig robotteknologi, skibsfart, landsbrugsteknologier, grønne teknologier samt medicin og medicinsk udstyr - er danske styrkeposition. Kinas plan udfordrer med andre ord Danmark, påpeger Christina Boutrup.

Den kinesiske e-handelsgigant JD.com eksperimenterer med drone-udbringning til fjerne egne. Vis mere

»Kina kommer til at få en kinesisk 'Novo Nordisk' og en kinesisk 'Mærsk'. Det kan blive et problem, for kinesiske selskaber kan være op til 30 procent billigere, når de når samme teknologiske niveau på grund af diverse subsidier og billige lån fra kinesiske statsbanker,« udtaler hun.

Hun forudser, at vi kommer til at se kinesiske løsninger i vores del af verden, og opfordrer derfor til, at vi i Vesten følger udviklingen, og finder ud af, hvilke løsninger vi kan lade os inspirere af, og hvad vi absolut ikke skal bruge i vores samfund.

Læs også: Se listen: 49 spændende klimaaktier

Læs også: Ekspert: Disse 5 undervurderede aktier satser jeg på