Henter kommentarer

Kødløse måltider vinder frem, men skal man satse på plante-aktier?


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks.
Vis mere

Kødet i supermarkedernes kølebokse har i løbet af de sidste par år måtte vige en smule plads for produkter, der ligner og smager af kød, men som udelukkende er baseret på plantebaserede råvarer, og mælk fra køer har mødt konkurrenter lavet af mandler, havre og soja.

Der findes ikke præcise tal på, hvor mange danskere, der lever udelukkende vegansk, men ifølge en undersøgelse lavet af Dansk Vegetarisk Forening i samarbejde med Coop Analyse i 2017, lever 2,5 pct. danskere vegetarisk.

En nyere analyse fra Coop fra 2018 viser, at det især er unge, der i højere grad fravælger at spise kød og 40 pct. af deltagerne mener, at kødforbruget i Danmark bør nedbringes.

Også i USA er der gang i de kødløse måltider. Fra 2014 til 2017 steg antallet af veganere 600 pct. ifølge The Vegan Society, en britisk veganer-forening. I 2026 anslås den veganske industri til at være 31,4 mia. dollar værd, vurderer den amerikanske markedsanalysevirksomhed Allied Market Research.

Se også: Se listen: 6 aktier eksponeret mod mad-trend

Men skal man satse sine penge og købe aktier i selskaber som Beyond Meat, Tattooed Chef, og Burcon NutraScience, der alle producerer produkter udelukkende baseret på planter?

Ifølge Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, skal man være en tålmodig investor, hvis man vælger at satse på den slags virksomheder.

»Som investeringscase skal man være optimist og tålmodig, hvis man går med på en trend, og man bør ikke lægge alle sine sparepenge i det,« vurderer han.

Veganernes Tesla

Han er dog overbevist om, at plantebaseret kød er kommet for at blive. Ligesom at det først rigtigt blev smart at have en elbil, da Tesla så jordens overflade, vurderer investeringsstrategen, det samme kan ske med det »kødløse kød«, som han kalder det.

»Jeg er helt sikker på, der er noget om trenden. Nu kan man få kødsmagen, og jeg tror, det er veganernes svar på Teslaen

Lars Skovgaard Andersen råder for det meste til, at man holder sig fra at investere i enkeltaktier. Det gælder også, når det drejer sig om selskaber, der producerer vegansk mad.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Det er ærgerligt at købe aktier i et enkelt selskab, fordi man tror på en trend. Og selvom en trend ender med at blive hverdag, er det ikke sikkert, at det er det første selskab, man investerede i, der klarer sig godt,« siger han og fortsætter:

»Det er lidt som Warren Buffett engang har sagt. Når tidevandet trækker sig tilbage, kan man se, hvem der har badet uden underbukser. Der er risiko ved ekstreme vækstaktier, og selv om de klarer sig godt nu, så betyder det ikke, at de kommer til at 'shine', hvis der kommer en krise.«

I stedet ville han kigge sig om efter en ETF, det vil sige en udenlandsk investeringsfond, der er eksponeret mod den trend.

»Hvis du kan finde en ETF, der dækker området, så ville jeg gøre det.«

Hvis du overvejer at investere vegansk, så kan du se en håndfuld aktier, du kan blive klogere på, her.

Læs også: Kendt tech-investor: Denne aktie holder jeg særligt øje med

Læs også: 3 mulige vinderaktier til 2021: 'Den har vi et godt øje til'