Henter kommentarer

Kryptovaluta har fået sin største blåstempling nogensinde. Men chefstrateg advarer investorerne


Den amerikanske børsmyndighed, SEC, har onsdag givet kryptovaluta og i særdeleshed Bitcoin sin største blåstempling nogensinde, da man tillod noteringen af de såkaldte bitcoin spot-ETF'er. 

Men det er dog ikke noget, som almindelige investorer bør kaste sig ud i med arme og ben, mener man i Danske Bank:

»Vi har indtil nu anbefalet en forsigtig tilgang til bitcoin og kryptovaluta. Og det gør vi stadigvæk. Vi mener, at de risici, der var der før godkendelsen, stadig er der, så umiddelbart ændrer det ikke noget i vores position,« siger chefstrateg, Frank Øland Hansen til Euroinvestor. 

Han ser helt overordnet tre store udfordringer med den digitale valuta: 

»Du handler noget, hvor der ikke rigtig er et underliggende aktiv. Som investor kan du ikke gennemskue, hvad det egentlig er, der driver prisen på bitcoin. Så det bliver lidt noget gambling,« siger chefstrategen og fortsætter: 

»Selvfølgelig kan du glæde dig over, at den stiger, når sådanne nyheder her kommer ud. Men grundlæggende mangler du et underliggende aktiv, der skaber en reel værdi. Der er ikke nogen regnskaber, der ikke nogen virksomhed, der generer en indtjening. Så du er på herrens mark, når du skal vurdere, om det vil stige eller falde.« 

Læs også: Amerikansk børsmyndighed godkender bitcoin-investeringsfonde

Frank Øland peger også på, at kryptovaluta - og bitcoin i særdeleshed - kræver enorme mængder energi, på grund af den computerkraft, der skal bruges til at verificere de digitale mønter. 

»Vi har et ret stort bæredygtighedsfokus efterhånden, og der må man bare sige, at bitcoin i særdeleshed er ekstremt energikrævende, med den computerkraft, der skal bruges. Og uanset om det er bitcoin eller en ETF for bitcoin, er man jo stadig en del af det, hvis man køber ind i det,« siger Frank Øland. 

Derudover har bitcoin også et ry for, at blive brugt til handel med illegale varer og finansiel kriminalitet. Det, mener Danske Bank-strategen, ikke er attraktivt for investorer: 

»Der er ikke så meget ved, at vi bruger enorme ressourcer på complaince osv. for at undgå finansiel kriminalitet og hvidvask, hvis man så bare kan køre det hele igennem med bitcoin, hvor der ikke er så meget overvågning og transparens,« siger Frank Øland Hansen. 

Man kan jo sige, at man med en lille position - måske 5 pct. af sin portefølje - kunne blive eksponeret mod det her aktiv. Kunne det ikke være en ide at tage en lille portion i det?

»Det vil nogen måske sige, men det er ikke vores rådgivning,« lyder det fra chefstrategen. 

Læs også: Jyske Bank fremhæver stor dansk aktie: 'Blandt de absolut bedste i industrien'

I sin godkendelse af de såkaldte bitcoin-ETF'er var der da heller ikke udelukkende opbakning til de digitale valutaer fra det amerikanske børstilsyn. I en kommentar udtaler chefen for SEC, Gary Gensler: 

»Mens vi i dag godkendte notering og handel med visse spot bitcoin-ETF'er i, godkendte eller godkender vi ikke bitcoin. Investorer bør forblive forsigtige og tage hensyn til de utallige risici, der er forbundet med bitcoin og produkter, hvis værdi er knyttet til krypto.« 

De såkaldte bitcoin-ETF'er optages for handel på børsen i USA torsdag.