Henter kommentarer

Kursfald på kursfald: 'Svært at få øje på, hvad der kan vende udviklingen'


Investorer skal forberede sig på, at aktierne bliver sendt længere.

Det vurderer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen i en opdateret udgave af bankens 'Aktiestrategi' mandag morgen. Det er selvom, at aktierne ikke ser dyre ud historisk set.

Forbrugerne kæmper ifølge Jacob Pedersen overalt i verden med stigende priser. Det har sat gang i en forbrugsopbremsning, som ifølge aktieanalysechefen vil få selskaberne til at nedjustere deres forventninger til fremtiden.

Investorer skal derfor forberede sig på et større antal nedjusteringer end normalt. Det kan endda allerede være i den kommende regnskabssæson, forklarer aktieanalysechefen.

Skuffende regnskaber vil med hans ord »presse de i forvejen optimistiske markedsforventninger om en indtjeningsfremgang i år på 11 pct.«

»Prisfastsættelsen på de globale aktiemarkeder ligger nu tæt på de historiske niveauer, og efter den målestok ser aktierne således ikke længere dyre ud. Vi er dog ikke overbeviste om, at den historiske, dopingopskruede prisfastsættelse er retvisende for, hvad investorerne vil betale for aktier i et miljø uden lavrente- og li- kviditetslykkepiller,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Det sidste er en henvisning til det investeringsmiljø, hvor investorerne ifølge ham har været vænnet til, at centralbankerne har holdt hånden under aktiemarkederne og været investorernes bedste ven.

Nu forsøger centralbankerne imidlertid indædt at bekæmpe inflationen ved at stramme pengepolitikken, hvilket påvirker aktiemarkederne. Det er i en grad, hvor investorer spekulerer i, hvorvidt den amerikanske centralbank vil sende USAs økonomi ud i en recession for at tvinge inflationen ned.

»Vi noterer os også, at prisfastsættelsen (målt ved P/E fwd.) stadig er langt højere end niveauet ved tidligere recessioner. I den forstand er det bestemt ikke åbenlyst, at aktiemarkederne fuldt ud afspejler en foranstående periode med recession/stagflation.« forklarer Jacob Pedersen.

Det er ifølge ham »svært at få øje på hvad der kan vende udviklingen. De næste kvartaler bliver i stagflationens skygge.«

Stagflation dækker over scenariet, hvor der er faldende vækst i samfundet, men hvor priserne alligevel stiger.