Henter kommentarer

Lars Tvede om frygten for inflation: ‘Det er et spøgelse, der går gennem stuen’


Investorer, analytikere og kommentatorer er dybt splittede om, hvorvidt vi er på vej ind i en verden med vedvarende, stigende inflation.

Ligger du med det rigtige i porteføljen, er der udsigt til aktiefest, mens du risikerer at se dine investeringer falde i værdi, hvis du har satset forkert. Den danske hedgefondchef, forfatter og finansmand, Lars Tvede hører til dem, der mener, at stigende inflation er et forbigående fænomen.

»Jeg mener ikke, at vi har de fundamentale omstændigheder til, at vi kan få et varigt inflationsproblem. Inflationen er et spøgelse, der går gennem stue nu. Men finansmarkederne vil opdage, at det ikke er noget, der bider sig fast,« udtaler Lars Tvede.

Inflation dækker over scenariet, hvor vi oplever generelle prisstigninger på hverdagens almindelige forbrugsgoder i samfundet. Højere inflation vækker bekymring hos nogle, fordi det kan føre til højere renter, hvilket kan ramme dyrt prisfastsatte vækstaktier og i øvrigt føre til statsgældskriser mange steder.

Lars Tvede er uenig med den gruppe, der mener, at løftet i inflationen ikke er forbigående, men i stedet mere vedvarende.

»Mange er meget bekymrede for inflationen og frygter, at det bliver ligesom 1970erne. Det tror jeg er meget usandsynligt. Vi befinder os i en helt anden situation. De ting, der vokser i verdensøkonomien, er teknologier, der er voldsomt deflationære, fordi de trækker omkostningerne nedad. Inden for eksempelvis IT, telekommunikation og bioteknologi, men også eksempelvis solpaneler, LED lys og alt muligt andet er der voldsom deflation på grund af den teknologiske udvikling,. Vi befinder os nemlig i den fjerde industrielle revolution, hvor der investeres massivt i teknologi, der lidt forenklet sagt betyder, at realpriserne falder ekstremt hurtigt på det, der vokser mest,« udtaler Lars Tvede.

Læs også: 3 mulige vinderaktier til 2021

»Derudover er verdensøkonomien global og transparent. Hvis nogen forsøger at hæve priserne, er det utrolig svært, fordi du bare finder en tilsvarende varer eller serviceydelser billigere på internettet,« udtaler Lars Tvede.

Han henviser derudover til, at der for april kom nye amerikanske inflationstal, der var vand på inflationstilhængernes mølle. Hovedparten af stigningen i inflationstallet skyldtes imidlertid en stigning i brugtbilspriserne, lyder det fra Lars Tvede. Han forklarer stigningen i brugtbilpriserne med at folk grundet COVID ville undgå offentlig transport, samt manglen på nye biler. Det sidste skyldes mangel på computerchip til biler, bemærker han.

Læs også: Lars Tvede investerer 200 millioner kroner i stor satsning

»Når en økonomi bevæger sig igennem en turbulent periode – som under Coronakrisen – kommer der lokale uregelmæssigheder i forsyningskæderne. Pludselig mangler der et eller andet, og så skyder priserne på de berørte varer i vejret. Det giver noget forbigående inflation,« udtaler Lars Tvede.

En yderligere årsag til, at vi ikke får højere inflation, er ifølge Lars Tvede, at fagforeningerne i dag ikke som i 70erne kan gennemtvinge lønstigninger, der er højere end produktivitetsstigningerne. Det har man historisk set, men fagforeningerne har ikke samme styrke i dag, bemærker Lars Tvede.

Lars Tvede forventer at se en stigning i råvarepriserne, men det er ikke i en grad, hvor det for alvor kan bidrage til højere inflation, forklarer han med henvisning til, at råvarepriserne udgør en meget lille del af økonomien – p.t. 2-2,5 procent

Læs også: Lars Tvede: Kæmpe opbrud på vej i vækstaktierne

»Vi får nye inflationstal fra USA 10. juli, og de bliver sikkert også alt for høje for mange, og så er det muligt, at vi får en ny omgang med høje inflationstal, men derfra tror jeg, at markedet begynder at fokusere på noget andet. Sådan tolker obligationsmarkedet det også,« udtaler Lars Tvede.
Den danske finansmand er på vej i luften med sin nye hedgefond. Den kan du læse mere om her. Han har samtidig et bud på, hvordan det kommer til at gå vækstaktierne. Det kan du læse mere om her.