Henter kommentarer

Legendarisk, optimistisk finansprofessor slår alarm: "Markedet er uforberedt"


 

En af de mest betydningsfulde akademikere i den finansielle verden slår nu alarm. Manden hedder Jeremy Siegel, og det er hans resultater, der implicit refereres til, når udtalelser som »markedet stiger altid på sigt« ytres i finansmedier og fra professionelle investorer over hele verden.

Jeremy Siegel har skrevet den efterhånden legendariske bog »Stock for the Long Run«, der udkom i 1994 og som siden er blevet opdateret adskillige gange. I bogen finder vi den længste tidsserie for afkast på aktiemarkedet, som Siegel påviser er den suverænt bedst måde at investere penge på på langt sigt.

Men selv om markedet i gennemsnit vil stige over tid, kan der selv sagt godt komme urolige tider på kortere sigt. Og en sådan urolig tid står vi foran lige nu, mener Jeremy Siegel. Hans seneste udtalelser faldt i et interview før weekenden med det amerikanske finansmedie CNBC.

Aktiemarkedet - eller måske rettere den amerikanske centralbank, Fed - har ifølge Jeremy Siegel på ingen måder forstået betydningen af de stigende priser i verdensøkonomien. Presset fra inflationen er kommet for at blive.

»Vi er på vej mod nogle problemer fremover. Inflation vil generelt være et meget større problem, end Fed tror,« sagde Jeremy Siegel i programmet Trading Nation fra CNBC.

Indtil videre har den amerikanske centralbank stædigt holdt fast i deres mantra om, at den stigende inflationen er et midlertidigt fænomen. Ifølge Fed er det kun naturligt for verdensøkonomien at tilpasse sig en global genåbning, hvor udbuddet af varer ikke kan følge med den enorme efterspørgsel. Som vanligt vil økonomien derfor tilpasse sig via højere priser indtil en ny ligevægt har indfundet. Der er altså ikke tale om et varigt løft til inflationsforventningerne og derfor kan Fed stille og roligt neddrosler opkøbsprogrammerne uden at trække likviditeten ud af de finansielle markeder fra den ene dag til den anden.

Men den udlægning køber Jeremy Siegel ikke.

Ifølge Siegel vil inflationspresset være så stærkt, at Fed bliver nødt til at trykke langt hårdere på bremsen og stoppe med at købe obligationer op i markedet. Næste skridt vil derfor være, at rentestigningerne vil komme langt hurtigere end markedet forventer i dag.

»Vi ved alle, at meget af aktiemarkedets lethed er relateret til den likviditet, som Fed har leveret. Hvis det vil blive fjernet hurtigere, betyder det også, at rentestigninger vil ske hurtigere. Begge disse ting er ikke positive for aktiemarkedet,« sagde Jeremy Siegel.

Især de højtflyvende vækstaktier indenfor teknologisektoren vil komme i skudlinjen mener professoren, der er tilknyttet Wharton Business School. Han mener direkte, at Nasdaq-børsen står foran skarpe kursfald.

Omvendt vil den kommende tid være gunstig for virksomheder, der kan drage fordel af højere renter, som betaler udbytter og som har evnen til at hælde stigende priser generelt videre til kunderne. Med andre ord er det traditionelle valueaktier, man skal satse på, hvis det står til Jeremy Siegel.

Professoren nævner blandt andet sektorer som forsyningsselskaber og virksomheder inden for stabile forbrugsgode som oplagte muligheder, da de netop betaler stabile udbytter til ejerne.

Endelig peger han også på, at guld kan få et come back. På mange måder er Jeremy Siegels scenarie meget lig den urolige tid investorerne var igennem i 1970'erne, hvor guldet også steg kraftigt i takt med at inflationen løb løbsk. Måske den kommende tid kan vise sig, at bitcoin kan være et alternativ som en form for digitalt guld, fremgår det.

Læs også: Finanshus om grøn dansk aktie: Er blevet langt mere pessimistisk

Læs også: Teknisk Set med Lars Persson: Energi-aktierne i fokus