Henter kommentarer

Mandagens aktier: 2 aktier i bunden på rød dag


 

Ørsted og FLSmidth sluttede mandagen af i bunden af et rødt C25-indeks efter pres fra højere renter på obligationsmarkedet og uro i den kinesiske byggesektor.

Eliteindekset, C25, lukkede med et fald på 1,0 pct. i 1696,23 og med fald i 21 ud af 25 aktier.

»Det danske aktiemarked er småsurt, og det skyldes nok fortsat mødet i den amerikanske centralbank i sidste uge, hvor Federal Reserve udmeldte, at renterne bliver høje i længere tid,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Læs også: Markedsstrateg advarer mod særligt marked: Aktierne er ikke fulgt med op

Federal Reserve fastholdt renten på 5,25 til 5,50 pct. ved rentemødet onsdag i sidste uge og indikerede, at det høje niveau vil blive fastholdt i længere tid end ventet.

Det har også sat sig på den tiårige danske statsobligation, der steg 6 basispoint siden fredag til 3,06 pct., og mandag lukkede i det højeste niveau siden 2011.

Den høje rente ramte også Ørsted, der endte i bunden af C25-indekset med et fald på 4,1 pct. til 385,10 kr.

»Ørsted-aktien har haft en turbulent tid på det seneste efter de store nedskrivninger i USA, og den høje rente er heller ikke positiv for Ørsted. Renten spiller en stor rolle, når man ser på muligheden for investeringer i Ørsteds projekter,« siger Martin Munk.

Læs også: Bestyrelsesmedlem i dansk fodboldklub køber aktier for 885.000 kr.

I toppen endte Bavarian Nordic uden selskabsspecifikt nyt, og Pandora efter en løftet anbefaling til "køb" fra "neutral" hos den amerikanske storbank Bank of America.

Bavarian steg 1,1 pct. til 158,00 kr., og Pandora steg 1,5 pct. til 720,00 kr.

Uro i den kinesiske byggesektor trak mine- og cementudstyrsproducenten FLSmidth ned i bunden af eliteindekset, og en række europæiske mineselskaber dykkede ligeledes i løbet af mandagen.

Det skete efter at flere kinesiske byggeselskaber fravalgte at fylde stållagrene op inden fejringen af den kinesiske nationaldag, der starter den 29. september, på grund af lav efterspørgsel på ejendomsmarkedet.

Læs også: Aktiestrateg advarer mod udviklingen: De her aktier er sårbare – kan blive mindre værd

Det amerikanske finanshus Goldman Sachs ser fortsat også negativt på FLSmidth-aktien, og gentog anbefalingen "sælg", mens kursmålet dog blev hævet en smule til 295 kr. fra 280 kr.

FLSmidth faldt 3,2 pct. til 306,40 kr.

Mærsk faldt også mandag ovenpå nyheden om et sænket kursmål til 12.400 kr. mod tidligere 13.000 kr. hos JPMorgan. Anbefalingen er uændret "neutral", efter at den tidligere i sidste uge blev sænket fra "overvægt".

Læs også: Stor dansk aktie hæves til "køb" hos amerikansk storbank

Det var således anden gang på en uge, at JPMorgan skruede ned for kursmålet for Mærsk.

B-aktien bakkede 2,6 pct. til 12.295,00 kr.

Genmab fik grønt lys mandag af EU-Kommissionen til at markedsføre kræftmidlet Tepkinly i EU.

Det var på forhånd ventet, da midlet tidligere har fået en positiv anbefaling fra lægemiddelmyndighederne i Europa, mens det blev lanceret i USA i slutningen af andet kvartal. Tidligere på dagen blev midlet også godkendt i Japan under navnet Epkinly.

Genmab faldt 0,3 pct. til 2521,00 kr.

Læs også: Fire slags aktier, du bør kende

Læs også: Gigant investerer 28 mia. i AI-virksomhed

.\˙ MarketWire