Henter kommentarer

Mandagens aktier: 'Investorerne er ikke i et miljø, hvor de har lyst til at investere'


 

Netcompany tog en hurtig sprint til toppen af C25 lige før frokost - og it-selskabet beholdt førertrøjen på resten af mandagen. Spurten kom efter meldinger fra Storbritannien om en rammeaftale for milliarder.

Ørsted blev i modsatte ende dagens største taber, og FLSmith endte også i bunden efter en sænket anbefaling, mens A.P. Møller-Mærsk omvendt sejlede frem på positivt analysenyt.

Trods en positiv åbning blev det dog til et minus for dagen på 2,0 pct. til indeks 1665,98 for C25-indekset.

- Vi ser et relativt bredt fald i eliteindekset mandag. Investorerne er bare ikke i et miljø, hvor de har lyst til at investere, siger Otto Friederichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, til MarketWire.

- Vi ser også fald i Europa og i USA, hvor techaktierne dog stiger - men i det store perspektiv ligger vi stort set uændret. Vi startede dagen med en lille lettelse i finansmarkederne, efter dåsen blev skudt længere ned af vejen natten til lørdag, da budgetaftalen i USA blev skudt til den 17. november. Men parterne skal jo til forhandlingsbordet igen, så problemet er langt fra løst, fortsætter han.

Det var Kongressen i USA, der i weekenden afværgede en truende nedlukning af statsapparatet i USA ved at indgå en midlertidig budgetaftale gældende i 45 dage.

- Foran os har vi en nøgletalstung uge, hvor vi får rigtig mange pejlepunkter for Federal Reserve i forhold til renten. På fredag toppes nøgletallene med arbejdsmarkedsrapporten ligeledes fra USA. Og omdrejningspunktet er fortsat, hvordan inflationen udvikler sig, siger Otto Friedrichsen.

NETCOMPANY TIL VEJRS
It-selskabet Netcompany bragede i vejret, efter det kom frem, at selskabet er kommet med på en gigantisk rammeaftale i Storbritannien med flere andre aktører til at kunne levere forskellige typer af it-services til de britiske myndigheder.

Ifølge analytiker Anders Haulund Vollesen fra Jyske Bank er der tale om en allokering på lidt over 1 mia. pund - altså omkring 9-10 mia. kr. over de næste fire år.

- Netcompany nævnte i forbindelse med regnskabet for andet kvartal, at de var kommet på en signifikant transformerende rammeaftale, uden at de dengang kunne sige mere om det. Men det har vi nu ligesom fået detaljerne på, siger Anders Haulund Vollesen.

Selv kalder Netcompany ifølge Jyske Bank-analytikeren aftalen for "transformerende", og Anders Haulund Vollesen betegner da også aftalen som en vigtig milepæl for selskabet.

Netcompany-aktien steg 2,1 pct. til 274,40 kr.

Mærsk holdt fast i toppen, efter at Danske Bank nu vurderer, at bunden for fragtraterne kan være ved at være nået, og det er med til at minimere risici for Mærsk-aktien. Banken løfter anbefalingen af Mærsk til "hold" fra "sælg", mens kursmålet i samme ombæring sættes op til 14.000 kr. fra tidligere 11.500 kr.

B-aktien steg 0,2 pct. til 12.765 kr.

ØRSTED I BUND
Energikoncernen Østed faldt 6,9 pct. til 358,40 kr., og dermed fulgte aktien i hælene på en skidt udvikling på forsyningssektoren på begge sider af Atlanten, der er presset af fortsat stigende renter.

Det vurderer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen, der dækker branchen med blik for kollegaen Vestas, men dog ikke dækker Ørsted.

Der var mandag især pres på amerikanske Nextera Energy, der lå 8,4 pct. ved dansk markedslukning. Dermed fortsætter nedturen efter meldingen natten til onsdag i sidste uge, hvor partnerselskabet Nextera Energy Partners, der har store aktiviteter inden blandt andet vindkraft, nedjusterede vækstforventningerne med henvisning til højere renter, som påvirker finansieringen af vækstplanerne.

- Der er noget nervøsitet omkring den sektor. Nextera er rigtig meget vindkraft, udtaler Jacob Pedersen, der pointerer, at eksponeringen er stor i USA.

- Da det ikke lader til, at der er nogen specifikke historier om Ørsted, så lader det lidt til, at være dårligdomme inden for sektoren, der rammer, fortsætter han

VESTAS I MODVIND
Vestas fik 21 ordrer i bogen i tredje kvartal på i alt 4044 MW, hvoraf 2100 MW var havvindordrer. Herudover venter Sydbank en ikke-offentliggjort ordreindgang på cirka 600 MW i kvartalet.

Vindmølleaktien bakkede 3 pct. til 147,08 kr. mandag.

Og så fik FLSmidth skåret sin anbefaling hos Handelsbanken, SHB, til det neutrale "market perform" fra positive "outperform".

FLS dykkede 4,4 pct. til 305,20 kr.

.\˙ MarketWire