Henter kommentarer

Markedet ændrer syn: Rentenedsættelsen er længere væk


Den første rentenedsættelse i USA er måske længere væk end tidligere antaget.

Ser man på markedets forventninger til Federal Reserves, Fed, rentemøder, skal vi nu hen til juni, før den amerikanske centralbank løsner grebet om pengepolitikken og sænker renten.

For bare en uge siden forventede markedet, at renten ville blive bragt ned til maj med omkring 60 pct. sandsynlighed ifølge finansserviceselskabet CMEs FedWatch, som følger markedets forventninger baseret på handel med futures.

Og historien om at markedet udsætter forventningen til rentefaldet, kan efterhånden give en fornemmelse af deja-vu. Investeringsstrateg i Saxo Bank Oskar Barner Bernhardtsen har i hvert fald hørt den før.

»Man har set det flere gange før det seneste halvandet års tid. Markedet har flere gange forventet, at nu falder inflationen, og arbejdsmarkedet falder sammen. Så har man løbende priset for mange rentefald ind løbende, og det er den samme historie, som udspiller sig igen,« siger Oskar Barner Bernhardtsen.

Denne gang skyldes det pludselige skifte i stemningen ifølge investeringsstrategen et inflationstal fra USA, som kom ud tirsdag i sidste uge. Her viste inflationen sig at være højere end ventet.

»Vi er stadig på rette vej. Det går bare langsommere, og derfor udsætter markedet sin forventning,« siger Oskar Barner Bernhardtsen.

Det er netop inflationen, som i første omgang fik centralbanken til at hæve renterne. At hæve renterne kommer dog ikke uden risiko, og frygten for recession har ligget og ulmet, mens renterne er steget.

Den seneste jobrapport viste, at der blev langt flere nye job i USA, end økonomerne havde regnet med, og derfor tror investeringsstrategen heller ikke, at Federal Reserve har travlt med at få renterne banket ned.

»Så længe man har et stærkt arbejdsmarked og inflationen er for høj, hvorfor skulle de så sætte renten langt ned. Hvis arbejdsløsheden bragede op, skulle de jo overveje det,« siger Oskar Barner Bernhardtsen.

Finder man kikkerten frem og ser lidt ud på horisonten er markedsforventningerne i øjeblikket splittet mellem tre og fire rentenedsættelser i 2024. Oskar Barner Bernhardtsen er en tand mere skeptisk. Han tror, at Federal Reserve kommer til at sænke renten to til tre gange i år.

Han mener dog ikke, at det kommer til at gøre den store forskel for aktiemarkedet, om centralbanken kun kommer med to rentenedsættelser. Han påpeger, at flere hedgefonde er begyndt at positionere sig efter, at der kommer lidt færre nedsættelser end ventet.

Læs også: 

Læs også: