Henter kommentarer

Medie om Putins frygtede træk: Han gør det ikke


Putin kommer til at lade sin helt store trussel blive i skabet, for Rusland kommer til overholde planen og atter sende gas til Europa gennem den centrale Nord Stream 1 torsdag.

Det erfarer mediet Reuters på vegne af unavngivne kilder med kendskab til forløbet, skriver Business Insider.

Den russiske præsident Vladimir Putin advarer dog om, at der kan komme 20 pct. mindre gas gennem ledningen, fordi Rusland mangler en vigtig turbine, der er til vedligehold i Canada.

Nyhederne om gassen er central, fordi hele Europa holder vejret indtil torsdag, hvor det skal vise sig, om Rusland atter lader gassen flyde gennem Nord Stream 1 efter ti dages vedligehold.

Læs også: Alle frygter Putins træk torsdag – derfor kan aktierne brage ned

Det russiske gasselskab, Gazprom, har aldrig meldt ud, at de vil stoppe med at sende gas igennem den vigtige ledning. Men flere faktorer har fået selv EU-Kommissionen til at tro, at Putin kapper gassen.

Blandt andet har Rusland sendt op mod 60 pct. mindre gas gennem ledningen op til vedligeholdelsen.

Og så har et brev til flere gaskunder båret yderligere brænde til bålet.

Gazprom har nemlig taget den såkaldte »force majure« i brug overfor flere af sine kunder, som køber naturgas. Det er en slags udvej i kontrakten, som kan tages i brug under ekstreme eller uforudsete forhold – som naturkatastrofer.

Læs også: Elon Musk skal for retten i oktober

Hvis gasledningen er knastør efter vedligeholdelsen, advarer tyske industrigiganter om, at de ikke kan fortsætte deres produktion.

Overfor Berlingske kalder Dansk Erhverv situationen »kritisk« og fremhæver, at et gasstop vil udløse en gaskrise i Tyskland, der vil sprede sig til hele Europa.

Aktiemarkederne bliver med al sandsynlighed heller ikke skånet, hvis gassen kappes, og Formueplejes investeringsdirektør ser den russiske energisituation som en joker, der kan få aktierne til at falde med 20 pct. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Rentehop har kurs mod Danmark, mener økonomer

Læs også: To jokere truer: Så langt kan aktierne dykke