Henter kommentarer

'Meget mystisk': 33 milliarder forsvundet fra dansk pengetank


 

Den fælles danske pensionskasse, ATP, har på seks måneder mistet 33 mia. kr. i deres investeringsportefølje.

Det skriver WatchMedier, og den manglende pose penge undrer, fordi ATP faktisk har begået et positivt afkast på deres investeringer og tjent 1,1 mia. kr. i første halvår.

At der pludselig mangler 33 mia. kr. i porteføljen undrer CBS-lektor og tidligere administrerende direktør i Danica Pension, Henrik Ramlau-Hansen.

»Det ser meget mystisk ud. Mit bedste bud er, at de har destrueret værdi for cirka 10 mia. kr. af danskernes pensionsmidler,« siger Henrik Ramlau-Hansen til WatchMedier.

I et skriftligt svar til mediet skriver ATPs investeringsdirektør Mikkel Svenstrup, at faldet skyldes valutaeffektier, nedskrivninger inden for b.la. ejendomme, og at man i den likvide portefølje har skiftet risiko ud.

ATPs investeringer har tiltrukket sig opmærksomhed i sidste uge, hvor CBS-professor i finansiering, Jesper Rangvid, kaldte ATPs afkast i første halvår for »virkelig, virkelig, virkelig skidt«. Mere om det her.

Kritikken af ATP går dog længere tilbage, og Henrik Ramlau-Hansen samt Jesper Rangvid har tidligere været ude med riven efter pensionskassen, hvor 5 mio. danskere sparer op.

Efter en større analyse, gik de to CBS-hoveder til Berlingske i februar og anklagede ATP for at have klaret sig »for dårligt« de sidste ti år.

Kritikken gik blandt andet på, at ATP det seneste årti har løftet sine medlemmers pensioner med 0,6 pct. om året. Det er mindre end den gennemsnitlige årlige inflation på én procent. Og dermed har danskerne mistet købekraft på de penge, som er opsparet i ATP. 

Det estimeres, at 40 pct. af danskerne udelukkende får penge fra ATP, Arbejdsmarkedets Tillægspension, når de går på pension.

ATP skal levere en garanteret og livslang pension til sine medlemmer i modsætning til andre kommercielle pensionskasser, hvor intet er garanteret.

ATP led et sønderlemmende stort tab på 73 milliarder kroner før skat – svarende til 46 procent af deres frie investeringsmidler – på bare ni måneder i 2022.

Læs også: 

Læs også: