Henter kommentarer

Nationalbankdirektør: Vær forsigtige med udbytte


De danske banker skal være forsigtige, når det kommer til udbytte og aktietilbagekøb.

Sådan lyder det fra direktør for Danmarks Nationalbank, Lars Rohde, i hans tale til Finans Danmarks årsmøde.

»Der er udsigt til højere tab på udlån. Det er vigtigt, at kapitaliseringen i institutterne er tilstrækkelig robust til at håndtere de tab. Og det skal ske uden at komme i konflikt med kapital- og bufferkrav. Der er derfor brug for forsigtighed i jeres kapitalplanlægning. Det gælder for eksempel ved beslutninger om udbyttebetalinger og aktietilbagekøb,« siger Lars Rohde i talen.

Årsagen til de større tab skal findes blandt antallet af konkurser, som ifølge Finans Danmark er stigende. Det øger risikoen for, at låntagerne ikke kan tilbetale de lån bankerne har givet dem. Det er især udlejere af ejendomme, som er i risikozonen nu, ifølge direktøren.

»Det er også især de mellemstore banker, der har udlån til højt belånte virksomheder, der udlejer ejendomme. Det kan der være mange gode grunde til. Ikke desto mindre betyder det, at de mellemstore banker er mere eksponerede over for udlån til en historisk konjunkturfølsom branche, der i tidligere kriser har givet store tab. Vi har endnu ikke set fald i priserne på erhvervsejendomme, men det er vist bare et spørgsmål om tid, « siger Lars Rohde.

Finans Danmark er bankernes brancheorganisation, og det er en tradition, at Nationalbankdirektøren taler til organisationens årsmøder.

Læs også: Dansk folkeaktie tæt på det højeste nogensinde - Danske Bank anbefaler at købe den

Læs også: Nationalbankdirektøren advarer: Disse boligejere risikerer at blive insolvente