Henter kommentarer

Nervøse investorer: Her er det finansielle overblik mandag

Der hersker en blandet stemning på de finansielle markeder her til morgen. 

Det er udsigterne for en uge, hvor mandagen bliver skudt i gang med børsluk for en lang række asiatiske markeder - herunder i Japan, Kina og Hongkong.

Det bliver dog en uge, hvor der kommer nye regnskaber - blandt andre fra danske Genmab, NNIT og Nilfisk.

Europæiske aktier står til at stige, når aktiehandlen herhjemme skydes i gang om få timer. Futures for Stoxx 50-indekset, der består af 50 aktier i store europæiske virksomheder, står til at stige 0,2 pct.

Amerikanske aktier ser ud til at blive mindre en smule værd, når børshandlen skydes i gang i eftermiddag kl. 15.30. De store aktieindeks står til at åbne med kursfald, viser futures for Dow Jones og S&P 500 og det teknologitunge Nasdaq-indeks.

Olieprisen er stadig præget af usikkerheden i markedet. En tønde af den amerikanske WTI-olie koster nu knap 77 dollar, mens den europæiske Brent-olie koster knap 82 dollar.

Prisen på olie følges nøje af investorer, fordi den kan give en idé om, hvordan verdensøkonomien klarer sig. En stigende oliepris indikerer økonomisk vækst, mens et fald kan være tegn på det modsatte. Geopolitiske faktorer og produktionsbeslutninger kan påvirke udbuddet af olie. Hvis prisen på det sorte guld stiger kan det føre til højere forbrugerpriser og inflation.

Guldprisen falder en smule. Det gyldne metal handles med andre ord nu til 2.021 dollar pr. ounce mod 2.023 dollar cirka samme tid torsdag.

Guldet er værd at følge, fordi guld opfattes af mange som en sikker havn i krisetider og har historisk klaret det godt i perioder med modvind på aktiemarkedet.

Kryptovalutaen bitcoin er steget 1,4 pct. det seneste døgn, så den digitale mønt nu koster 48.126 dollar.