Henter kommentarer

Nordea: Derfor ser vi pludseligt kraftige stigninger


Investorer gruer for at misse opture i aktiemarkedet, og derfor vender stemningen på markedet hurtigt.

Det skriver Nordea i deres morgenrapport tirsdag.

Storbankens vurdering kommer i kølvandet på, at aktierne i USA strøg frem mandag, hvor det brede S&P 500-indeks marcherede frem med 2,6 procent. Hen over natten til tirsdag dansk tid, er aktiefesten fortsat i Asien, hvor det japanske Nikkei-indeks er oppe med 1,3 procent.

Kraftige stigninger på enkelte dage tyder på, at investorerne er hurtige til at springe på markedet, når pilen peger opad, lyder det:

»Investorerne ved fortsat ikke rigtigt, hvilket ben de skal stå på. Men det er tydeligt, at der er mange, der er nervøse for at gå glip af en pludselig stigning i kurserne fra de nuværende meget lave niveauer. På dage hvor kurserne begynder at stige, som de gjorde mandag, er investorerne hurtige til at springe med på vognen,« mener storbankens analytiker Niels Christensen og Carl Christien Lydert Brodersen, som står bag kommentaren:

»Vi så det samme mønster torsdag i sidste uge, hvor investorerne købte aggressivt op i aktierne uagtet et skuffende inflationstal fra USA.«

Nordea påpeger i samme omgang at FOMO har afløst TINA.

TINA står for »there is no alternative«, og mantraet var, ifølge Nordea, populært i tider med nulrenter, hvor der groft sagt ikke var nogle alternativer til aktier og andre risikofyldte aktiver.

»Nu frygter investorerne, at de misser stigning i kurserne, hvis de tøver med at købe op, når aktiekurserne stiger (Fear Of Missing Out). Derfor ser vi i øjeblikket hurtige stemningsskift, uden at der synes at være grund til det i form af ny information til markederne,« skriver banken.

Læs også: Risikabel boligfinte giver bagslag til 17.000 danskere: 'Det er mærkelig rådgivning'

Læs også: Derfor er danske boliglån særligt udsatte