Henter kommentarer

Nordea: Her skulle du have været for at få den vildeste børsfest


Hvilke dele af aktiemarkedet skulle du have placeret dig i for at få det bedste afkast i 2020 og siden årets begyndelse?

Det har Nordea set nærmere på med afsæt i de forskellige sektorer. Senior investeringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea Asset Management påpeger i en kommentar fredag morgen, at vi taler om, at »en fuldstændig vanvittig periode lakker mod enden.«

»Det er nu halvandet år siden, at vi for første gang lærte Wuhan at kende og i over et år har verden ligget underdrejet i kampen mod coronavirussen. Og så på aktiemarkederne har det været en vild tid, hvor stadig flere investorer er strømmet til, mens der har været fantastiske afkast at hente på markederne. Men hvilke sektorer vandt, og hvilke tabte?,« lyder det fra Simon Kristiansen.

Læs også: Pensionskæmpe: Hvor drejer du porteføljen hen, hvis inflationen får fat?

Banken har undersøgt, hvordan de enkelte sektorer har klaret sig under nedlukningen og genåbningen. Nedenfor kan du se, hvilke dele af aktiemarkedet, der klarede sig bedst, der corona-nedlukningerne som dominobrikker væltede i 2020. Tallene er opgjort i danske kroner.

Vinderne i 2020 under nedlukningen:

– IT: +31 procent
– Cyklisk forbrug: +25 procent
– Kommunikationsservice: +12 procent
– Råvarer +10 procent
– Globale aktier: +6 procent

Taberne i 2020 under nedlukningen:

– Energi: -37 procent
– Ejendomme: -13 procent
– Finans: -11 procent
– Stabilt forbrug: -1 procent

Læs også: 3 mulige vinderaktier til 2021

»​Da verden lukkede ned i starten af 2020, gik der chokbølger gennem de finansielle markeder. Men ret hurtigt stod det klart, at krisen var ikke værre, end at der stadig var penge at tjene for mange virksomheder. Men vi så en ret stor forskel på, hvilke sektorer, der klarede sig bedst sammenlignet med dem, der led mest,« lyder det fra Simon Kristiansen

»IT og cyklisk forbrug blev de helt store vindere. IT fordi vi med hjemmearbejdspladser pludselig var afhængige af, at der var noget, der hed Zoom, data i skyen og alle skulle have headset til at snakke i. Og cyklisk forbrug vandt frem, fordi en del af de penge vi sparede på ikke at gå ud blev i stedet brugt på at købe vare på nettet, « forklarer han.

Læs også: Dansk value-investor har spottet 2 mulige aktieguldfugle

I 2021 har det billede ændret sig markant i takt med, at der er kommet fart på vaccineudrulningerne.

Vinderne i 2021 frem til nu:

- Energi: 29 pct.
- Finans: 24 pct.
- Råvarer: 15 pct.
- Ejendomme: 14 pct.
- Kommunikationsservice: 14 pct.
- Industri: 13 pct.
- Globale aktier: 10 pct.

Taberne i 2021 frem til nu:

- Forsyning: 3 pct.
- IT: 6 pct.
- Stabilt forbrug: 7 pct.
- Medicinal: 7 pct.

»Genåbningen har været god for energisektoren. Bilerne er kommet tilbage på vejene, industrien er igen oppe i gear og flyene letter stadig oftere. Alt sammen energiforbrugende, og det har givet stigende oliepris, hvilket har været godt – og tiltrængt til den sektor, der led allermest sidste år. Finans har også klaret sig godt, primært pga. de stigende renter og den kraftige investeringslyst vi har set blandt private investorer under krisen. Forsyning og Stabilt Forbrug lider omvendt under de stigende renter, så de halter mest,« lyder det fra Simon Kristiansen.

Læs også: Kapitalforvalter jagter aktiejuveler – 7 aktier de satser på

Læs også: Lars Tvede: Der er et kæmpe opbrud i vækstaktierne