Der kan være lagt op til udskiftning i det store danske C25-indeks.
På de sidste 9 handelsdage i november skal det nemlig afgøres, hvilke af de store danske aktieselskaber, som kan kalde sig en del af det danske eliteindeks C25 for den kommende periode.
Og spørger man investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, kan der være lagt op til nye selskaber i startopstillingen. Han har sammen med en kollega kigget nærmere på tallene, og der skal med egne ord ske »temmelig meget« hvis ikke der bliver nye aktier at finde i indekset.
»Vores beregninger viser, at der skal ske temmelig meget på de sidste og resterende 9 handelsdage i november, før FLSmidth og Netcompany kan forblive inde,« lyder det fra investeringsøkonomen, der dog tager forbehold for, at intet er endeligt og at der kan være usikkerheder ved beregningerne.
Læs også: Efter stort fald: Novos hjertekar-data har medvirket til comeback i flere sundhedsaktier
Pladser i det danske C25-indeks afgøres af en række faktorer. Dels handler det om markedsværdien af de aktier som frit kan handles og omsættes i markedet – det såkaldte free float. Et selskab med en meget stor markedsværdi, men med en eller flere kontrollerende storaktionærer som ikke køber eller sælger deres aktier, har eksempelvis ikke stor offentlig interesse. Derfor vil dette selskab ikke blive en del af C25-indekset.
Et andet parameter er, i hvor høj grad aktierne så bliver omsat over en periode på seks måneder. Det er Nasdaq, der udbyder aktiehandlen i København, som laver den endelige vurdering af, hvilke selskaber der kommer i indekset.
Per Hansens og Nordnets data peger altså på, at minekoncernen FLSmidth og IT-selskabet Netcompany kan være på vej ud af C25-indekset. Omvendt tyder det på, at biotekselskabet Zealand Pharma og kabelproducenten NKT kan være på vej ind i det fine selskab. Om Zealand Pharma skriver Per Hansen:
»Gode forskningsdata og ikke mindst interessen for overvægt, har gjort den fede forskel. Det skyldes både den interesse som Novo Nordisk har skabt, men ikke mindst også, at Zealand Pharma sammen med sin tyske partner Boehringer Ingelheim har fremlagt interessante data om fedme, som lige er overgået fra udviklingsfase 2 til 3.«
Hos NKT peger Per Hansen på, at et par kapitaludvidelser og stigende aktiekurser har været med til at pege koncernen mod C25:
»Kombinationen af et par kapitaludvidelser, stigende aktiekurser og øget omsætningsinteresse, har bragt NKT tæt på en C25 placering,« lyder vurderingen.
Læs også: Microsoft ansætter fyret AI-topchef til nyt projekt
På et af de tilbageværende, men dog yderste mandater finder man bryggeriet Royal Unibrew:
»Vores beregninger, med udgangspunkt i data per fredag den 17/11, viser at Royal Unibrew stadig klarer at forblive i indekset. De ligger dog på et yderligere placering,« lyder det.
Derudover påpeger Per Hansen, at der står til at blive en plads 'ledig' i det kommende C25-indeks, når fusionen mellem Chr. Hansen og Novozymes forventes at blive gennemført. Det skulle efter de seneste udmeldinger ske i Q4 2023 eller Q1 2024.
Nordnet har også kigget på, hvilken effekt en indlemmelse i C25-indekset kan have på aktiekursen. Her er konklusionen, at der kan være »en kortsigtet positiv og overraskende effekt, når selskaber kommer ind«. Omvendt kan der være »en skuffelsens effekt, når et selskab ryger ud«.
»Kursreaktionen kommer før ændringer får effekt. Det skyldes både, at indeksinvestorer formentlig regner på effekten, før det bliver officielt, men formentlig også at indeksinvestorer er hurtige til at tilpasse sig, så snart den er offentliggjort,« lyder det fra Nordnet, der fortsætter:
»Hvis den positive effekt skal vare ved i en meget lang periode, kræver det, at selskabet løbende og efterfølgende udvikler sig godt. Langsigtet er der altså ikke en betydelig positiv indekseffekt i sig selv.«
Det bemærkes dog fra Nordnet, at kursudsvinget forbundet med skuffelsen ved at ryge ud af indekset er større, end den positive effekt, der kan være ved at komme ind i indekset – men at der ikke er nogen regler uden undtagelser.
Den endelige sammensætning af C25-indekset for den næste periode forventes offentliggjort om små tre uger.
Læs også: EU sætter foden ned i stor dansk fusion: Kræver frasalg af forretningsben