Henter kommentarer

Nordnet om skuffende grønne aktier: 'Investorerne har tabt modet'


 

Hvad der kunne have været starten på en grøn fremtid, har været en stor skuffelse for investorerne.

Det drejer sig om den russiske invasion af Ukraine, der ifølge investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, burde og skulle have været katalysatoren for den grønne omstilling.

»En status 18 måneder senere viser et helt andet billede; i hvert fald fortalt igennem blandt andet Vestas' og Ørsteds optik,« skriver han i en kommentar.

Han uddyber blandt andet, at beslutningen om ikke at bruge russisk gas og olie, var noget af det, der burde have startet en »massiv investeringsrunde« for at blive uafhængig af netop russisk energi.

Læs også: 3 mulige aktieguldfugle: Milliardinvestor ser kurspotentiale på op mod 60 pct. i en af dem

»Vestas har endog meget svært ved at tjene penge. For andre vindmølleproducenter går det endnu værre. Men også Vestas har svært ved at hive ordrer hjem,« skriver han og tilføjer:

»Vestas har lige aflagt et halvårsregnskab, hvor de fastholder forventninger til et rundt regnet indtjeningnul, som bliver reddet i land af en serviceforretning, som fylder for lidt, men tjener gode penge.«

Også Ørsteds udvikling er investeringsøkonomen skuffet over.

»Ørsted har ligeledes aflagt et halvårsregnskab, som var nogenlunde som forventet. For begge selskaber er sandheden nok, at udviklingen står stille.«

Men det er ikke kun udviklingen i de to grønne mastodonter, der er årsag til, at den grønne omstillings succes ikke afspejles på aktiemarkedet i øjeblikket, mener Per Hansen.

Læs også: Dansk kapitalforvalter har købt ny aktie til porteføljen: 'Er særligt interessant i øjeblikket'

Det drejer sig også om villigheden til at investere i den grønne omstilling, som lige nu er for lille.

»Politisk er der mange grønne finansministre. Nok skal der sættes mere grøn energi op og i gang, men der skal også penge i kassen,« skriver han og tilføjer, at prisen for for grøn energi lige nu er for høj.

»Investorerne har tabt modet, tilliden og tiltroen til at den grønne omstilling kører videre her og nu. Aktiekurserne er altid udtryk for en stemning her og nu, men også fremadskuende.«

Han mener, at vi tidligst skal »et stykke ind i 2024«, før der for alvor bliver ordremæssigt på og ved den grønne omstilling.

Siden årsskiftet har Vestas-aktien mistet pusten med knap 22 pct., mens Ørsted-aktien er nede med næsten 19 pct.

Den store ETF Ishares Clean Energy har det også svært og er faldet 22 pct. i år.

Læs også: Lau Svenssen peger på to nordiske aktier: 'En langsigtet vinder' og en aktie 'der har det hele'

Læs også: Amerikansk finanshus ser større potentiale i dansk biotekhåb