Henter kommentarer

Nordnet om udvikling i dansk gigant: 'Værd at holde øje med'


Ordreindgangen hos den danske vindmøllegigant Vestas, ser ud til at være markant lavere i første kvartal af 2024, end det var i fjerde kvartal af 2023. 

Og det kan være værd at følge med i, lyder det fra investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen: 

»Færre ordrer her og nu er ingen katastrofe for Vestas, men det er en god ide og værd at holde øje med, om kvartalet først og fremmest var 'kvartalet derpå', eller om ordreindgangen igen vil være stigende hen over året,« skriver han i en kommentar. 

Læs også: Danske Bank ser muligheder i disse aktier: Sådan bør du investere i dem

På nuværende tidspunkt kender vi ikke Vestas' endelige ordreindgang  i første kvartal af 2024 - det får investorerne først syn for ved kvartalsregnskabet. Udover de annoncerede ordrer, modtager Vestas nemlig også en række uannoncerede ordrer, som selskabet først rapporterer i forbindelse med regnskaberne. 

Men de annoncerede ordrer beløb sig til 1503 MW for første kvartal, påpeger Per Hansen. Det svarer til halvdelen af ordreindgangen for samme periode i 2023. Og det er også markant lavere end fjerde kvartal sidste år, som dog også var rekordgodt. 

Læs også: Jyske Bank: Disse danske aktier har størst og mindst potentiale

Her landede Vestas en ordreindgang på 8248 MW, hvoraf 1303 MW ikke blev annonceret. Dermed står ordreindgangen i første kvartal i »skærende kontrast« til sidste kvartal af 2023, påpeger Per Hansen: 

»Der er formentlig tale om en blanding af færre ordrer samt normalisering efter den fænomenale 2023 afslutning,« vurderer Per Hansen og tilføjer: 

»Et 'fornuftigt og godt kvartal' skal helst ligge på 3 GW for de annoncerede og ca. 10  pct. ekstra og oveni for de ikke annoncerede.« 

Den endelige ordreindgang blive annonceret 2. maj, hvor Vestas præsenterer sit regnskab for første kvartal. Vestas-aktien er faldet med knap 8 pct. i årets første tre måneder.