Henter kommentarer

Norsk inflation slår rekord og åbner for flere renteløft


 
Hvilke typer investorer er der?
Vis mere

Den norske inflation stiger overraskende i maj, og det lægger pres på den norske centralbank, der kan blive nødt til at løfte renten.

Det vurderer Sydbanks seniorøkonom Kim Blindbæk i en analyse ovenpå de netop offentliggjorte forbrugerpriser.

Inflationen tiltog til 6,7 pct. i maj efter et lille fald til 6,4 pct. i april. På forhånd havde investorerne forventet, at inflationen ville aftage yderligere til 6,2 pct.

»Det er Norges Bank nødt til at reagere på ved at hæve renten,« skriver Kim Blindbæk i analysen.

Læs også: Toppen i Jyske Bank køber op

»Høj inflation er dårligt nyt for nordmændene, der oplever prisstigninger, hvor lønstigningerne slet ikke kan følge med. Den dårlige nyhed er også, at inflationsrapporten tydeligt understreger, at renten skal hæves yderligere. Derfor ser nordmændene ind i højere renter på boliglån i den kommende tid,« skriver han videre.

Den norske krone styrkes på nyheden om den tiltagende inflation. En krone af den norske valuta koster 0,6388 danske kroner fredag formiddag mod 0,3663 kort før nyheden og 0,6348 torsdag eftermiddag.

Den norske centralbank har kæmpet med inflationen i et godt stykke tid, og renten er hævet hele ti gange siden september 2021. Det har bragt renten til 3,25 pct. fra rekordlave 0 pct.

Renten blev sidste gang løftet i maj, hvor centralbanken samtidig indikerede, at renten kunne ramme 3,5 pct. omkring sommeren.

»Vi vurderer, at det ikke nødvendigvis er endestationen for renten, der kan blive løftet lidt yderligere,« skriver Kim Blindbæk.

Det er bankens foretrukne inflationsmål, CPI-ATE, som er inflationen fraregnet energi og skatteændringer, der er steget overraskende i maj.

»Norges Banks prognoser er baseret på en inflation på 5,4 pct. CPI-ATE er derfor hele 1,3 pct.point højere end Norges Banks forventninger,« skriver Kim Blindbæk.

Ifølge Sydbank blev inflationen i maj trukket op af højere priser på blandt andet fødevarer, da de i maj steg med 2,4 pct.

»Det er kun sket én gang tidligere, at maj har budt på så stor en stigning i fødevarepriserne,« skriver seniorøkonomen.

Derudover bidrager den svage norske krone til at holde inflationen høj. En svag norsk krone gør nemlig udenlandske varer dyrere for nordmændene. Umiddelbart efter nyheden bliver den norske krone dog en anelse styrket.

»Den svage norske krone er en udfordring for de danske eksportvirksomheder, da de danske varer er blevet dyrere. Det hæmmer vores konkurrenceevne på det norske marked, der er vores 5. største eksportmarked,« skriver Kim Blindbæk.

Læs også: C25-topchef: 'Vi har været ramt af historisk turbulens'

Læs også: Nordea: Her er ugens store taber

.\˙ MarketWire