Henter kommentarer

Nu rykker svenskerne - centralbank i historisk træk

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Vis mere

 

Selv om Den Europæiske Centralbank og dermed vores egen Danmarks Nationalbank holder rentekrudtet tørt, så har svenskerne taget skeen i egen hånd.

På et historisk rentemøde har Riksbanken netop hævet renten fra 0,0 pct. til 0,25 pct. Det usædvanlige i svenskernes træk er, at de altid forbereder markedet og forbrugerne i god tid i forvejen ved at signalerer eventuelle overvejelser på forhånd.

Seniorøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank kalder således beslutningen for historisk.

»Det er samtidig et historisk skifte, som Riksbanken laver på dette rentemøde. Tilbage i februar forventede Riksbanken, at styringsrenten først ville blive hævet i løbet af andet halvår af 2024. Renteforhøjelsen er derfor på blot ét rentemøde blive fremrykket med over to år,« skriver han i en kommentar til beslutningen.

Det er naturligvis den allestedsnærende inflation, der får svenskerne til at rykke nu. Modsat i Danmark kan den svenske centralbank frit føre pengepolitik, da den svenske krone er flydende. Da Danmark fører fastkurspolitik over for euroen - og i øvrigt har gjort det i 40 år - følger vi alle rentebeslutninger fra ECB i Frankfurt.

Den højere rente i Sverige er allerede med til at tiltrække kapital til landet. Derfor reagerer de finansmarkedet med en styrket krone.

»Den svenske krone styrkes kraftigt, da de fleste investorer forventede, at Riksbanken vil se tiden an og antyde en renteforhøjelse til juni. En stærkere svensk krone vil hjælpe Riksbanken med at lægge et låg på den stigende inflation, fordi importerede varer bliver ”billigere”,« skriver seniorøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank.

Læs også: Topprofessor: Minusrenter i banken er snart en saga blot