Henter kommentarer

| Opdateret

Nye amerikanske jobtal: 'Den amerikanske centralbank befinder sig i et dilemma'


Der blev skabt 236.000 nye jobs i USA i marts.

Det viser det såkaldte 'Kongetal', ifølge flere internationale medier - herunder CNBC. Tallet, der beskriver antallet af job skabt uden for landbruget, følges nøje af økonomer og investorer, der ser det som en strømpil for, hvordan det går i verdens største økonomi.

Læs også: Får du penge tilbage i skat? Sådan bør du bruge dem

Eksperterne havde ventet, at der blev skabt 238.000 nye job i den forgangne måned. Forskellen fremhæves af Danske Banks chefstrateg, Mikael Olai Milhøj.

»Det var ca. på linje med økonomers forventning, men i markedet var der nok en forventning om et lidt svagere tal, idet en række amerikanske nøgletal i løbet af ugen har været svagere end ventet,« forklarer han i en kommentar.

Læs også: De købte hus uden at gældsætte sig: Marie og Peter bor på 24 kvadratmeter

Han hæfter sig ved, at den lidt stærkere jobrapport var med til at sende 2-årige amerikanske statsobligationsrenter op med ca. 0,10 procentpoint til nu 3,95 pct., ligesom dollaren fik noget medvind.

»Intet i jobrapporten indikerer, at amerikansk økonomi er i recession her og nu,« forklarer Mikael Olai Milhøj..

Han understreger dog, at jobmarkedet er noget af det sidste, der vender i en konjunkturcyklus.

»Den amerikanske centralbank befinder sig i et dilemma,« understreger Danske Bank-strategen ikke desto mindre.

»De fleste nøgletal viser, at der trods alt stadig er godt gang i amerikansk økonomi, og inflationen er stadig alt for høj. Det taler jo egentligt for, at man bør stramme pengepolitikken yderligere. Problemet er bare, at det endnu er for tidligt at konkludere på, hvad konsekvenserne af bankkrisen bliver, også selvom det indtil videre tyder på, at der har været tale om isolerede hændelser,« påpeger Mikael Olai Milhøj.

Hvis bankerne strammer kravene til, hvor let det er at låne penge, kan det sænke efterspørgsel og dermed inflationspres, vurderer man hos Danske Bank. det vil mindske behovet for nye renteforhøjelser.