Henter kommentarer

Nye tal afslører: Udbuddet af boliger står bomstille


Udbuddet af boliger, der er til salg på markedet, har stort set ikke ændret sig den seneste måned.

Det afslører dugfriske tal fra Boligsidens månedlige udbudsstatistik. At udbuddet ikke har ændret sig, er ikke nyt, for siden starten af maj har boligkøberne stort set haft det samme antal boliger at vælge mellem.

Der var 25.243 villaer og rækkehuse udbudt til salg i starten af oktober mod 25.394 måneden forinden. Det svarer til et fald i udbuddet på 151 på landsplan den seneste måned.

»Siden starten af maj har udbuddet svinget mellem cirka 24.000 og 25.400 udbudte boliger med små stigninger og små fald undervejs, og det må betragtes som et meget stabilt niveau,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit i en kommentar til de nye tal.

Tager man et kig på ejerlejlighedsmarkedet, var der i starten af oktober udbudt 6.325 mod 6.324 i starten af september.

Udviklingen er helt normal, lyder det fra boligøkonomen. Efteråret er ikke kendt for at være en årstid, hvor der er rift om at handle boliger.

»Udbuddet af helårsboliger er kun faldet en lille smule den seneste måned, og det betyder, at hvis vi renser udviklingen for de normale sæsonudsving, er der faktisk tale om en lille stigning. Det er nemlig sådan, at danskerne foretrække at sætte deres bolig til salg om foråret, hvorfor udbuddet normalt falder en hel del i den mørke tid,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

I løbet af det seneste år har boligpriserne været på himmelflugt, og en af årsagerne har blandt andet været, at udbuddet faldt dramatisk.

Netop de høje priser giver anledning til bekymring, og derfor håber Lise Nytoft Bergmann på, at faldet i udbuddet ikke vil falde helt så meget som vanligt.

»Vi er lidt bekymrede for de kraftige prisstigninger, og derfor krydser vi fingre for, at udbuddet ikke falder nær så meget som det plejer denne vinter. På den måde vil vi nemlig stå med et sundere boligmarked, når højsæsonen igen melder sin ankomst til næste forår.«

Her er udbuddet faldet mest

Det er på Sjælland, at udbuddet af til salg-skilte er faldet mest det seneste år.

For Region Hovedstaden lyder udbudsfaldet på 18,9 pct., og for Region Sjælland er udbuddet faldet af villaer og rækkehuse faldet 18,3 pct. i løbet af de seneste 12 måneder.

Modsat er udbuddet i Region Syddanmark, Region Midtjylland samt i Region Nordjylland blot faldet med henholdsvis 15,8 pct., 4,4 pct. og 9,1 pct.

For landet som helhed er der lige nu 13 pct. færre boliger at vælge mellem sammenlignet med samme periode sidste år.

Den tendens ses også på ejerlejlighedsmarkedet, hvor det især er i Region Hovedstaden og i Region Sjælland, udbuddet har taget et nøk nedad.

»Udbuddet er normalt en godt pejlemærke for temperaturen på boligmarkedet. Hvis udbuddet falder, betyder det, at der er flere købere end sælgere i markedet, og det presser priserne op. Det seneste år er udbuddet faldet væsentligt mere på Sjælland end på Fyn og i Jylland, og det ses også i priserne, der har haft mere fart på øst for Storebælt,« lyder det fra boligøkonomen, der tilføjer, at der også er færre udbudte fritidshuse i øjeblikket.

»Antallet af udbudte fritidshuse er faldet i september, men det er ikke nogen overraskelse på denne årstid, hvor sommerhussæsonen går på hæld.«

Læs også: Storbank: Luften er gået af boligballonen

Læs også: Prisstigningerne aftager og handlerne falder: "Det er positivt"