Henter kommentarer

Nye tal: Så mange penge står der på danskernes bankbog


1.038 mia. kr. Eller lidt mere end en billion.

Så mange penge stod der på danskernes konto i juni, afslører nye tal fra Nationalbanken.

Det er et lille fald på -2,7 mia. kr. i forhold til maj måned. Alligevel er tallet det tredjehøjeste indlån nogensinde, og ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, fremstår danskerne »ganske velpolstrede«.

»Danskernes bankkonti bugner fortsat, og i juni lå indlånet 6 mia. kr. højere end for blot tre måneder siden. Ser vi på det seneste år, så er der tilføjet 45 mia. kr. ekstra på kontiene og betyder, at det samlede bankindestående har rundet svimlende 1 billion kr.,« skriver han i en kommentar til tallene.

Årsagen skal blandt andet findes i coronakrisen, der har gjort, at mange danskere ikke har kunnet bruge penge på samme måde som før.

»Stigningen kommer på baggrund af, at vi ikke har kunne bruge de samme penge som normalt under coronakrisen, mens der undervejs også er kommet to gedigne saltvandsindsprøjtninger fra feriepengeudbetalingen. I tillæg er boligpriser og blandt andet aktier steget betragteligt i værdi, og det skaber typisk et opadgående pres på bankindlånet, da den sidste sælger i kæden ender med at sidde med en større sum penge i hånden efter en tid med opadgående aktivpriser,« skriver cheføkonomen.

Så meget har en gennemsnitlig dansker

I gennemsnit står der 223.000 kr. på hver voksen danskers bankbog. Man skal dog ikke gå i panik, hvis det ikke er et tal, man kan genkende.

»Der kan dog være gode grunde til, hvis man ikke kan genkende sig selv i det tal, eftersom bankindlånet er ulige fordelt, hvor en lille gruppe sidder på en stor del af pengene. En typisk dansker har derimod nærmere 50.000 kr. stående på kontoen,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.

Læs også: ​Sarah Ophelia Møss: Slut med tvivl om bæredygtige fonde

Læs også: Tesla med vilde tal: Slog analytikernes forventninger med tæt på 50 pct.