Henter kommentarer

Økonom om Novo Nordisk: 'Betyder helt enormt meget'


Den danske medicinalgigant Novo Nordisk har »kæmpe stor« betydning for dansk økonomi. 

Sådan lyder det fra Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, efter at Danmarks Statistik onsdag morgen har revideret sine BNP tal for fjerde kvartal af 2023. 

»I de første BNP-tal kunne man se, at der faktisk var tilbagegang i økonomien, hvis man så bort fra medicinalsektoren. Det vil sige, at det er der hele væksten er i dansk økonomi. Så Novo Nordisk betyder helt enormt meget,« siger Søren Kristensen. 

Læs også: 'Wow': Dansk økonomi går amok

De reviderede BNP-tal viser, at dansk økonomi voksede med 2,6 pct. i fjerde kvartal 2023 sammenlignet med kvartalet før. Det er en pæn opjustering i forhold til første opgørelse, som viste en fremgang på 2,0 pct.

Det er særligt medicinalsektoren - med Novo Nordisk i spidsen - der har bidraget til væksten i dansk økonomi. Derudover har Novo Nordisk også en betydning for dansk industriproduktion, eksport - og omend i mindre grad, beskæftigelsen, bemærker Søren Kristensen. 

»Derfor er vi også fortsat komfortable med vores prognose om en ganske kraftig økonomisk vækst i 2024. Blandt andet fordi medicinalindustrien med Novo Nordisk i spidsen ikke viser de store tegn på at gå i stå lige foreløbig,« lyder det fra cheføkonomen. 

Læs også: Smadrer forventningerne: Svensk gigant flyver op

Der er nemlig umiddelbart ikke noget der tyder på, at Novo Nordisk har tænkt sig at slække på bremsen i 2024. Ifølge konsensusestimater fra Bloomberg forventer Novo-analytikerne, at omsætningen i 2024 vil vokse med 24 pct. og gå frem til 288 mia. kr., mens årets resultat vil ende på 104 mia. kr. 

I 2023 omsatte Novo Nordisk for 232 mia. kr. med et resultat på 83,6 mia. kr. 

Hvis det dog på et tidspunkt skulle ske, at væksten i den danske gigant bremser op, vil det få »stor betydning« for dansk økonomi, påpeger Søren Kristensen: 

»Og den betydning vokser måned for måned lige nu. Hvis det skulle ske, ville vi nok få nogle store fald i BNP og på den måde - i hvert fald på papiret - være i en teknisk recession,« siger cheføkonomen. 

Han tvivler dog på, at der vil blive tale om en hård recession i øjeblikket, da Novo Nordisk i øjeblikket kun spiller en voksende rolle for beskæftigelsen. 

»Men det kan være, at det er et andet billede om to-tre år, hvis væksten fortsætter. For så er Novos betydning for beskæftigelsen også vokset,« siger Søren Kristensen, der påpeger, at Novo Nordisk også påvirker andre brancher som eksempelvis byggeriet. 

Novo Nordisk-aktien er steget med 67 pct. det seneste år.