Henter kommentarer

Økonom ser 'bemærkelsesværdig' aktieudvikling: Holder øje med muligt trendskifte


Tirsdag blev der sat gang i årets aktiehandel, og selvom det er tidligt at lave de store konklusioner, er der måske allerede antydninger til et trendskifte på vej. 

Sådan lyder vurderingen fra investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, i en kommentar: 

»Det vil kun være naturligt, hvis investorerne også spørger sig om vi er på vej til et trendskifte, hvor der skiftes ud af de meget omtalte ”fantastiske 7 og de 3 fede” til det mere brede marked,« lyder det fra Per Hansen.

En detalje fangede særligt Per Hansens opmærksomhed på årets første handelsdag: 

»Det er dog bemærkelsesværdigt, at mens Nasdaq faldt med mere end 1,6 pct., var der til sammenligning kun et fald på lidt under det halve i det brede Russell 2000 indeks,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Det var blandt andet de store teknologi-aktier, der drev nedturen, hvor verdens mest værdifulde selskab målt på markedsværdi, Apple, faldt med 3,6 pct. 

Læs også: Dansk gigant får hævet anbefaling hos Goldman Sachs

Russel 2000-indekset er indeks over small-cap aktierne i USA, og dækker over de 2000 mindste aktier i Russel 3000-indekset. 

Per Hansen påpeger da også, at den dårlige start på aktieåret kommer på baggrund af en stabil afslutning på 2023, der stod på »fænomenale afkast for aktier og obligationer i november i december.«

Økonomen vurderer dog, at den gode afslutning på aktieåret i 2023 kan have bragt markedet op til et niveau, hvor der ikke skal meget til at rokke båden: 

»De stigende afkast har betydet, at mange kontanter er blevet sat i spil. Det betyder, alt andet lige, at der kun skal få negative nyheder til før investorerne sælger ud og hjemtager gevinster. De nyheder kan være den fortsatte spændte situation i Mellemøsten,« skriver Per Hansen i en kommentar og fortsætter: 

»Eller også kommer opturen slet og ret til at mangle energi, hvis investorerne har købt ind på yderligere stigninger.« 

I 2023 leverede Nasdaq Composite-indekset et afkast på 45,7 pct, mens Russel 2000-indekset leverede 17,5 pct. Det toneangivende amerikanske aktieindeks S&P 500 leverede et afkast på 26,7 pct. i 2023, viser data fra Bloomberg målt i dollar.