Henter kommentarer

Ørsted dykker - det kan forklare det


 

Ørsted-aktien dykkede 6,9 pct. til det laveste niveau i mere end fem år mandag, og dermed fulgte aktien i hælene på en skidt udvikling på forsyningssektoren på begge sider af Atlanten, der er presset af fortsat stigende renter.

Det vurderer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen, der holder øje med branchen gennem kollegaen Vestas.

Der er mandag især pres på amerikanske Nextera Energy, der dykker 8,4 pct. og på Nextera Energy Partners, der falder 12,7 pct.

Dermed fortsætter nedturen efter meldingen natten til onsdag i sidste uge, hvor Nextera Energy Partners, der har store aktiviteter inden blandt andet vindkraft, nedjusterede vækstforventningerne med henvisning til højere renter, som påvirker finansieringen af vækstplanerne.

- Der er noget nervøsitet omkring den sektor. Nextera er rigtig meget vindkraft, udtaler Jacob Pedersen, der pointerer, at eksponeringen er stor i USA.

- Da det ikke lader til, at der er nogen specifikke historier om Ørsted, så lader det lidt til, at være dårligdomme inden for sektoren, der rammer, fortsætter han.

Renten er pisket op i løbet af mandagen, så den tiårige amerikanske statsobligationsrente ligger i 4,68 pct. og dermed meget tæt på dagstoppen fra torsdag i sidste uge. Herhjemme er renten på det tilsvarende papir steget 10 basispoint til 3,19 pct. efter et fald på 15 basispoint fredag.

Det sidste skub opad til renten kom godt en time før lukketid efter i første omgang en oprevidering af PMI-erhvervstilliden for fremstillingssektoren og et kvarter senere en bedre end ventet udvikling i ISM-erhvervstilliden.

De hastigt stigende renter gør ondt på energiselskaberne, der ofte er gældsfinansieret.

- De projekter, de har vundet over de seneste to til fem år, skal de snart til at opføre. De fleste af dem er vundet i et nulrentemljø, hvor stort set alt har kunnet lade sig gøre, siger Sydbanks aktieanalysechef, der fremhæver, at nogle af selskaberne bliver ramt af en ny virkelighed.

Ørsted-aktien har med et fald på 43,2 pct. i år klaret sig klart dårligst blandt C25-selskaberne, hvor den næstdårligste aktie er ISS, der har tabt 28 pct. i år.

.\˙ MarketWire