Henter kommentarer

| Opdateret

Olieprisen i historisk fald - derfor sker det


Foto: DAVID MCNEW
Vis mere

Investorerne løber alt remmer og tøj kan holde ved synet af en olietønde.

Papirsolie er i disse dage meget mere værd end rigtig olie, og der er i USA ikke mange købere, som faktisk ønsker sig at få tønderne bragt til døren.

Derfor droppede den toneangivende oliefuture i USA mandag helt utroligt langt under nul for en tønde, hvilket aldrig nogensinde tidligere er sket.

- Der er ikke meget, som kan forhindre det fysiske marked i akut at falde på kort sigt. Raffinaderierne afviser tønder i et historisk niveau, mens amerikanske lagerniveauer spurter op til kanten, sagde Michael Tran, direktør for global energistrategi hos RBC Capital Markets, til Bloomberg News.

- Markedskræfterne vil påføre endnu mere smerte, indtil vi når en hård bund, eller Covid-19 forsvinder, hvad end der måtte komme først, men det ser ud til at være den sidste.

Prisen på den toneangivende oliefuture, WTI til levering i maj, faldt derfor mandag med meget mere end 100 pct. - ja, faktisk - til langt, langt under nul. Helt bestemt til minus 38,45 dollar per tønde mod positive 18,27 dollar per tønde fredag aften. Et fald på godt 310 pct.

Det skyldtes, at futuren udløber fredag, og investorerne betaler en meget stor pris for at komme ud af investeringen og rulle den over i en future med senere levering. For man vil simpelthen ikke modtage olien, da der ikke er nogle steder at placere den.

Juni-futuren faldt imidlertid også med 16,0 pct. til dog positive 21,02 dollar per tønde mandag.

Den globale efterspørgsel på olie er blevet smadret af coronaudbruddet. Investeringsbankerne taler om et fald i efterspørgslen i april og maj på op mod 20 pct. globalt, og derfor har påskens aftale i Opec+ om at reducere produktionen med 10 pct. ikke hjulpet alverden.

Især i USA er udfordringen stor, da lagerkapaciteten her er mere fyldt end eksempelvis i Europa.

- Alt for meget olie, og ikke noget sted at putte den, kommenterer Kit Juckes, seniorstrateg hos Société Générale, over for Financial Times.

Det hører også med til billedet, at den aftalte reduktion i Opec+ på 9,7 mio. tønder om dagen tager udgangspunkt i niveauet for produktionen i 2018, og derfor er den aftalte reduktion ikke på reelle 10 pct. i forhold til produktionen i marts 2020.

Markedspladsen CME havde tidligere mandag ifølge Bloomberg News bekræftet, at futuren rent faktisk kunne handles i negativt territorium. Altså, at man får penge for at modtage en tønde olie, hvis man køber futuren i det tilfælde.

- Det er nu muligt for kun maj-futuren af prissætte negativt, kommenterede en talsperson fra CME i en mail.

Og det skete altså.

Læs også: Lau Svenssen: Det betyder de statslige hjælpepakker for C25-selskaberne

Læs også: Teknisk Set: 3 online-aktier - 'Her er et stærkt signal'

/ritzau/FINANS