
Prisen på olie går en vej i øjeblikket - og det er opad.
Tirsdag rundede prisen for en tønde europæisk brent-olie 95 dollar, hvilket er det højeste niveau for olieprisen i 10 måneder.
Det sætter globale olieselskaber i en rigtig god situation, vurderer Ole Hansen, der er chef for råvarestrategi hos Saxo Bank.
»I og med at OPEC aktivt støtter en høj oliepris, og vi ikke ser nogen ændring eller nedgang i efterspørgslen på energi globalt, så er der behov for alt den olie, diesel og benzin, der kan produceres. Det får fremtiden til at se ganske fornuftig ud for olieselskaberne,« siger Ole Hansen.
Læs også: Økonom: Forvent højere benzinpriser
OPEC står for 'Organisationen af Olieeksporterende Lande' og er en organisation som koordinerer og regulerer produktionen og prisen på råolie på verdensmarkedet for at beskytte medlemmernes økonomiske interesser.
Et af de toneangivende lande i OPEC - Saudi Arabien - har for nyligt besluttet at begrænse sin produktion af olie for at holde prisen oppe.
Kombineret med at efterspørgslen på energi stadig er høj, så skaber det altså en fornuftig situation for olieselskaberne.
Det har også vist sig på aktiemarkedet, hvor nogle af de største olieselskaber har haft det godt det seneste stykke tid. Eksempelvis er BP steget med 9 pct. de seneste tre måneder, mens norske Equinor og Aker BP er steget med henholdsvis 11,4 pct. og 17,2 pct. i samme periode.
Læs også: 'Absurd billig': Sådan ser forvalter på dansk aktie
Ole Hansen vurderer, at der kan gå et stykke tid, før indtjeningen hos olieselskaberne falder. Det er på trods af, at der generelt er fokus på den grønne omstilling og udnyttelse af andre energikilder såsom atomkraft.
Efterspørgslen på energi og olie ser nemlig ikke ud til at falde indenfor den nærmeste fremtid, fortæller råvarestrategen:
»Efterspørgslen på energi er jo rekordhøj i år - og den ser ud til at stige igen næste år. Jeg vil skyde på, at vi i hvert fald skal fem år ud i fremtiden, før vi kan tale om en top i efterspørgslen på olie. Og på det tidspunkt, hvor det begynder at falde, så vil det være dem, der kan producere billigst, som har de bedste muligheder,« siger han.
Læs også: 5 mulige vinderaktier: Sådan vil aktiechefen investere 100.000 kroner lige nu
I øjeblikket er der dog særligt en type af olieselskaber, som i øjeblikket tjener godt fortæller strategen:
»Vi oplever i øjeblikket, at selskaber, som også ejer raffinaderier, tjener rigtig godt. Marginerne er så høje, fordi der er mangel på diesel og benzin - men især diesel. Det skyldes, at den olie som Rusland og Mellemøsten i øjeblikket holder tilbage fra markedet, er ret dieselrig, når det kommer til raffineringsprocessen. Derfor har vi et diesel-marked, som er kørt ganske pænt opad på det seneste,« fortæller Ole Hansen og tilføjer:
»Generelt vil jeg sige, at de store selskaber, som har hele paletten - både olieudvinding og olieraffinering - står ganske fornuftigt i øjeblikket. Og det er uanset, om det er i USA eller i Europa, eller om det er i mellemøsten og fjernøsten, hvor meget af den nye raffinaderikapacitet er blevet opbygget de seneste år.«
Herunder kan du se en liste over nogle af verdens største olieselskaber, og hvordan de har klaret sig i markedet de seneste tre måneder:
- Total: 12,8 pct.
- Shell: 10,3 pct.
- Chevron: 6,3 pct.
- Exxon Mobil: 11,9 pct.
- Petrobras: 10,7 pct.
Læs også: Fremhæver 'meget meget billig' aktie: »Analysen giver grønt signal«
Læs også: 4 mulige vinderaktier: Kendt aktie har en 'helt ufattelig lav værdiansættelse'